Search form

Èxode 39

Vestidures sacerdotals: l’efod

1Amb la llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata, van confeccionar els ornaments cultuals per a oficiar en el santuari i les vestidures sagrades d’Aaron, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

2L’efod, el va confeccionar de lli ben filat, d’or, i de llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata. 3Van batre làmines d’or fins a convertir-lo en fulles, van tallar les fulles en fils i van brodar els fils artísticament enmig del lli ben filat i de la llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata. 4Van fer dos tirants que subjectaven l’efod a les espatlles pels dos extrems; 5el cinyell que formava part de la mateixa peça era també de lli ben filat, d’or, i de llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès. 6Després van encastar les pedres d’ònix en muntures d’or i van gravar-hi els noms de les tribus d’Israel, tal com els orfebres graven les pedres precioses. 7Acabat va fixar les dues pedres damunt els dos tirants de l’efod, com a memorial de les dotze tribus, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

La bossa pectoral

8Va fer també el pectoral brodat artísticament com l’efod, és a dir, amb lli ben filat, or, i llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata. 9Tenia la forma d’una bossa quadrada, de mig pam per costat. 10El van guarnir amb quatre rengles de pedreria: al primer rengle hi havia un robí, un topazi i una maragda; 11al segon, una malaquita, un safir i un diamant; 12al tercer, un jacint, una àgata i una ametista; 13al quart, un crisòlit, una cornalina i un jaspi. Cada pedra anava encastada en una muntura d’or. 14En total eren dotze pedres, com són dotze els noms de les tribus d’Israel. Cada pedra portava el nom d’una de les dotze tribus, gravat tal com els orfebres graven un segell. 15Van fer per al pectoral filigranes d’or pur, trenades en forma de cordó, 16i també dues muntures amb dues anelles d’or, i les van posar als dos extrems superiors del pectoral. 17Després van passar els cordons d’or per les dues anelles dels extrems del pectoral, 18van fermar els caps dels dos cordons a les dues muntures i van fixar-les al davant dels tirants de l’efod. 19Van fer encara dues anelles d’or i les posaren als dos extrems de la part interior de la bossa pectoral, la que toca l’efod. 20En van fer dues més i les fixaren als dos tirants de l’efod, per baix, al davant, tocant a la seva juntura, damunt el cinyell de l’efod. 21Van lligar les anelles de la bossa pectoral amb les de l’efod amb un cordó de porpra violeta, de manera que la bossa pectoral va quedar sobre el cinyell de l’efod i no se’n podia separar, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

El mantellet

22El mantellet que va al damunt de l’efod, el va fer teixit tot de porpra violeta. 23L’obertura del mantellet era al centre amb una vora tot al voltant, teixida com l’obertura d’una cuirassa, perquè no s’esquincés. 24A la vora inferior del mantellet van brodar-hi magranes de llana ben filada tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata.

25Van fer també picarols d’or pur i els van posar, entremig de les magranes, tot al voltant de la vora del mantellet, 26de manera que alternaven un picarol d’or i una magrana seguint tota la vora del mantellet. Això servia per al moment d’oficiar, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

Altres vestidures

27Després van teixir les túniques de lli per a Aaron i per als seus fills, 28la cinta de lli que lliga els cabells, les bandes dels casquets de lli, la roba interior de lli ben filat, 29les faixes de lli ben filat, brodades amb llana tenyida de porpra violeta i vermella i d’escarlata, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

La diadema d’or

30Acabat van fer la plaqueta d’or pur i van inscriure-hi, tal com els orfebres graven un segell, aquestes paraules: «Consagrat al Senyor.» 31Després la van fixar sobre la cinta que lliga els cabells, amb un cordó de porpra violeta, tal com el Senyor havia ordenat a Moisès.

Presentació de l’obra a Moisès

32Així es va acabar tota l’obra del tabernacle on hi havia la tenda del trobament. Els israelites la van executar exactament tal com el Senyor havia ordenat a Moisès. 33Van presentar a Moisès el tabernacle amb tots els seus accessoris, els gafets, les posts i els travessers, les columnes i els seus sòcols, 34la coberta de pells d’ovella tenyides de vermell, la sobrecoberta de pells de dugong i la cortina que separava el lloc santíssim; 35l’arca que conté el document de l’aliança amb les seves barres i la coberta del perdó; 36la taula del pa d’ofrena amb tots els seus accessoris; 37el canelobre d’or pur amb els gresols que s’hi havien d’arrenglerar, tots els seus accessoris i l’oli per a mantenir-lo encès; 38l’altar d’or, l’oli de la unció santa, l’encens aromàtic i la cortina de l’entrada de la tenda; 39l’altar de bronze amb el seu enreixat, també de bronze, les seves barres i tots els accessoris; la pica amb el seu sòcol; 40les teles de l’atri amb les seves columnes i els seus sòcols; la cortina de l’entrada de l’atri, les cordes, les estaques i tots els accessoris per al servei del tabernacle, per a la tenda del trobament; 41els ornaments cultuals per a oficiar en el santuari, les vestidures sagrades per al sacerdot Aaron i les vestidures dels seus fills per a exercir el sacerdoci.

42Els israelites van executar tota l’obra tal com el Senyor havia ordenat a Moisès. 43Moisès veié tota l’obra i comprovà que l’havien executada tota tal com el Senyor havia ordenat. Moisès, doncs, els va beneir.

Bíblia Catalana, Traducción Interconfesional

Bíblia Catalana, Traducció Interconfessional (BC) Text Bíblia Catalana Traducció Interconfessional, sensa els llibres Deuterocanonics, Copyright © Sociedad Bíblica de España, 2008 Utilizada con permiso

More Info | Version Index