Search form

Exodus 4

1Mutta Mooses vastasi: »Entä jos he eivät usko eivätkä kuuntele minua, vaan väittävät, ettei Herra ole ilmestynyt minulle?» 2Herra kysyi häneltä: »Mikä sinulla on kädessäsi?» Mooses vastasi: »Sauva.» 3Herra sanoi: »Heitä se maahan.» Mooses heitti sen maahan, ja se muuttui käärmeeksi. Mooses kavahti sitä, 4mutta Herra sanoi: »Ojenna kätesi ja ota sitä hännästä kiinni.» Niin Mooses ojensi kätensä ja tarttui siihen, ja se muuttui jälleen sauvaksi hänen kädessään. 5»Tästä he uskovat, että Herra, heidän isiensä Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala, on ilmestynyt sinulle.» 6Herra sanoi hänelle vielä: »Työnnä kätesi poveesi.» Mooses työnsi käden poveensa, ja kun hän veti sen takaisin, se oli spitaalista lumivalkoinen. 7Sitten Herra sanoi: »Pane kätesi uudelleen poveesi.» Mooses pani kätensä taas poveensa, ja kun hän veti sen esiin, sen iho oli kuin hänen muu ihonsa. 8Herra sanoi: »Elleivät he usko sinua ja ellei ensimmäinen merkki heille riitä, niin toista merkkiä he kyllä uskovat. 9Mutta elleivät he usko edes näitä kahta merkkiä eivätkä kuuntele sinua, niin ota vettä Niilistä ja kaada se maahan. Silloin vesi, jonka otat Niilistä, muuttuu maassa vereksi.»

10Mooses sanoi Herralle: »Mutta, Herra, minä en ole koskaan ollut hyvä puhuja enkä ole nytkään, vaikka sinä olet puhunut minulle. Minulla on hidas puhe ja kankea kieli.» 11Herra sanoi hänelle: »Kuka on antanut ihmiselle suun? Kuka tekee ihmisestä mykän tai kuuron, näkevän tai sokean? Enkö juuri minä, Herra? 12Mene nyt, minä olen sinun kanssasi, kun puhut, ja neuvon sinulle, mitä sinun tulee sanoa.» 13Mooses sanoi: »Minä pyydän, Herra, lähetä joku muu.» 14Silloin Herra vihastui Moosekselle ja sanoi: »Onhan sinulla veljesi Aaron, leeviläinen! Minä tiedän, että hän osaa puhua. Hän onkin jo tulossa sinua vastaan ja ilahtuu, kun saa tavata sinut. 15Puhu sinä hänelle ja pane sanat hänen suuhunsa, ja minä olen teidän kummankin kanssa, kun te puhutte, ja neuvon teille, mitä teidän tulee tehdä. 16Hän puhuu sinun puolestasi kansalle ja on sinun suunasi, ja sinä olet hänelle kuin Jumala. 17Ota mukaasi tämä sauva, niin että voit sen avulla tehdä nuo ihmeteot.»

Mooses palaa Egyptiin

18Mooses palasi appensa Jetron luo ja sanoi hänelle: »Tahtoisin lähteä Egyptiin sukulaisteni luo katsomaan, vieläkö he ovat elossa.» Jetro sanoi Moosekselle: »Mene, rauha kanssasi!» 19Midianissa Herra sanoi Moosekselle: »Palaa Egyptiin. Kaikki, jotka tavoittelivat henkeäsi, ovat jo kuolleet.» 20Mooses otti mukaan vaimonsa ja poikansa, pani heidät aasin selkään ja palasi Egyptiin. Ja Mooseksella oli kädessään Jumalan sauva.

21Herra sanoi Moosekselle: »Kun nyt palaat Egyptiin, tee faraon edessä kaikki ne ihmeteot, joihin minä olen antanut sinulle vallan. Mutta minä kovetan hänen sydämensä, niin ettei hän päästä kansaa lähtemään. 22Silloin sinun pitää sanoa faraolle: Näin sanoo Herra: ’Israel on minun esikoispoikani. 23Minä käsken sinua päästämään poikani minua palvelemaan. Jos kieltäydyt päästämästä häntä, minä surmaan sinun esikoispoikasi.’»

24Matkan varrella Herra tuli Moosesta vastaan paikassa, johon hän oli perheineen yöpynyt, ja aikoi surmata hänet. 25Silloin Sippora otti terävän piikiven, leikkasi pois poikansa esinahan ja kosketti sillä Moosesta jalkojen väliin sanoen: »Sinä olet minun veriylkäni.» 26Niin Herra jätti Mooseksen rauhaan. Sippora oli ensimmäinen, joka sanoi »veriylkä» puhuessaan ympärileikkauksesta.

27Herra sanoi Aaronille: »Mene autiomaahan Moosesta vastaan.» Aaron meni ja tapasi hänet Jumalan vuoren luona ja suuteli häntä. 28Mooses kertoi Aaronille, mitä Herra oli lähettänyt hänet sanomaan, ja puhui ihmeistä, jotka Herra oli käskenyt hänen tehdä.

29Tultuaan Egyptiin Mooses ja Aaron kutsuivat koolle israelilaisten vanhimmat, 30ja Aaron toisti kaiken, mitä Herra oli Moosekselle puhunut, ja hän teki ihmeteot kansan nähden. 31Israelilaiset uskoivat, ja kun he kuulivat, että Herra oli päättänyt pitää heistä huolta ja oli nähnyt heidän kurjuutensa, he lankesivat kasvoilleen maahan.

Kirkkoraamattu 1992

© Suomennoksen tekijänoikeudet: Kirkon keskusrahasto, Evangelical Lutheran Church of Finland

More Info | Version Index