Search form

Izlazak 37

Gradnja kovčega Saveza i drugih bogoštovnih predmeta određenih za unutrašnjost svetoga šatora

1Besalel načini zatim kovčeg od drveta bagrema, dva i pol lakta dug, lakat i pol širok i lakat i pol visok. 2Pozlati ga iznutra i izvana čistim zlatom i provede mu zlatan vijenac uokolo. 3Uz to sali četiri zlatna koluta za četiri noge, dva koluta na jednoj i dva koluta na drugoj strani. 4Tada načini poluge od bagremova drveta i pozlati ih. 5Utaknu poluge u kolutove na stranama kovčega, tako da se je kovčeg mogao nositi.

6Načini pomirilište od čistoga zlata, dva i pol lakta dugo i lakat i pol široko. 7Uz to načini dva zlatna kerubina. Izradi ih kovanim radom tako da su činili jedan komad s oba kraja pomirilišta. 8Jednoga kerubina s jednim krajem, drugoga kerubina s drugim krajem povezane u jedan komad s pomirilištem; tako načini oba kerubina na oba kraja. 9Kerubini su držali svoja krila prema gore raširena i tako su ujedno svojim krilima pokrivali pomirilište. Njihova su lica bila okrenuta jedno prema drugomu. Ujedno su lica kerubina gledala na pomirilište.

10Onda načini stol od bagremova drveta: dva lakta dug, jedan lakat širok i lakat i pol visok. 11Pozlati ga čistim zlatom i napravi na njemu zlatan vijenac uokolo. 12I provede oko njega uokolo za dlan širok okvir i na tom okviru zlatan vijenac, koji se je isto tako vijao uokolo. 13Sali za nj četiri zlatna koluta i pričvrsti kolutove na četiri strane, i to na četiri ugla uz četiri njegove noge. 14Tik uz okvir bili su kolutovi za poluge, da se stol mogao nositi. 15Poluge napravi od bagremova drveta i pozlati ih, da se stol mogao nositi. 16Načini onda od čistoga zlata posuđe što je imalo stajati na stolu, njegove zdjele, kotlove, čaše, i vrčeve za prinošenje naljeva. 17Onda načini svijećnjak od čistoga zlata. Kovanim radom izradi svijećnjak, njegovu nogu i njegovo stablo. S njim zajedno bile su iz jednoga komada njegove čaše, jabuke i cvjetovi. 18Šest grana izlazilo je s obje strane, tri grane na svijećnjaku s jedne strane, a tri grane s druge strane. 19Na svakoj grani bile su tri kao badem čaše slične bademovu cvijetu s pupom i cvijetom. Tako na šest grana, što su izlazile iz svijećnjaka.

20Na samom stablu svijećnjaka bile su četiri kao badem čaše s jabukama i cvjetovima, 21i to uvijek jabuka ispod dvije grane što su izlazile iz njega. 22Njihove jabuke i grane bile su s njim iz jednoga komada, od čistoga zlata. 23Onda načini uz to sedam svjetiljki, podrezače i posudice od čistoga zlata. 24Od jednoga talenta čistoga zlata načini svijećnjak i sve njegovo posuđe.

25Još načini žrtvenik kadioni od bagremova drveta, jedan lakat dug, jedan lakat širok, četvrtast i dva lakta visok. Njegovi su rogovi bili s njim u jednom komadu. 26Pozlati ga čistim zlatom, njegovu ploču kao i stijene uokolo i njegove rogove. Oko njega uokolo provede zlatan vijenac. 27Onda načini ispod vijenca na obje strane, naime, na dvije suprotne strane, dva zlatna koluta za poluge, da se je mogao nositi o njima. 28Poluge načini od bagremova drveta i pozlati ih.

29Onda pripravi sveto ulje pomazanja i čisti, mirisni kâd, kako ga pravi pomastar.

Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta

© Hrvatsko biblijsko društvo, Ratkajev prolaz 2, Zagreb, www.hbd.hr

More Info | Version Index