Search form

Izlazak 7

Štap se pretvara u zmiju i voda u krv

1A Gospodin reče Mojsiju: »Evo, učinit ću da budeš prema faraonu moćan kao Bog. A tvoj brat Aron bit će tvoj govornik. 2Njemu kaži sve što ti naložim! Tvoj brat Aron neka onda predloži faraonu da pusti sinove Izraelove iz svoje zemlje. 3Ja ću ipak otvrdnuti srce faraonu i tako učiniti u egipatskoj zemlji mnoge znake i čudesa. 4Budući da vas faraon ne će poslušati, učinit ću da Egipćani osjete moju moć i izvest ću svoje čete, narod svoj, sinove Izraelove, iz egipatske zemlje, uz velike dokaze svoje moći. 5Tada će Egipćani spoznati da sam ja Gospodin, kad pružim ruku protiv Egipćana i sinove Izraelove izvedem iz njihove sredine.« 6Mojsije i Aron učiniše točno onako kako im je Gospodin bio zapovjedio. 7Mojsiju je bilo osamdeset godina, a Aronu osamdeset i tri godine kad su pregovarali s faraonom.

8I reče Gospodin Mojsiju i Aronu: 9»Ako vas faraon pozove da ipak učinite kakvo čudo, onda reci Aronu: Uzmi svoj štap i baci ga pred faraona! I postat će tad zmija.« 10Mojsije i Aron otiđoše k faraonu i učiniše tako kako im zapovjedi Gospodin. Aron baci svoj štap pred faraona i njegove sluge, i pretvori se u zmiju. 11I faraon dozva mudrace i vračare, i egipatski čarobnjaci učiniše isto tako svojim tajnim čaranjem. 12Svi baciše svoje štapove, i pretvoriše se štapovi u zmije. Ali Aronov štap proždre njihove štapove. 13A srce faraonovo ostade tvrdo. On ih ne posluša, kao što je bio unaprijed kazao Gospodin.

14Tada reče Gospodin Mojsiju: »Srce faraonovo otvrdnu. On ne će pustiti narod. 15Idi sutra rano k faraonu, kad on polazi k rijeci! Stani prema njemu na obali Nila! Uzmi sa sobom štap što se pretvorio u zmiju, 16i reci mu: Gospodin, Bog Hebrejâ, posla me k tebi da ti zapovjedim: Pusti moj narod, da mi služi u pustinji! Ipak ti dosad ne posluša. 17Ovako govori Gospodin: Po tom ćeš spoznati da sam ja Gospodin: Evo, udarit ću sada štapom u svojoj ruci po vodi Nilu, i ona će se pretvoriti u krv. 18Ribe će u Nilu poginuti, Nil će zasmrdjeti, i gadit će se Egipćanima piti vodu iz Nila.«

19Dalje zapovjedi Bog Mojsiju: »Naloži Aronu: Uzmi svoj štap i pruži svoju ruku na vode u Egiptu, na njegove rijeke, prokope, bare i na sve njegove čatrnje, da postanu krv! I bit će krv posvuda u egipatskoj zemlji, pa i u drvenim i kamenim posudama.« 20Mojsije i Aron učiniše tako kako im je bio zapovjedio Gospodin. On (Aron) diže štap i udari njim po vodi u Nilu pred očima faraona i njegovih slugu. Tada se sva voda u Nilu pretvori u krv. 21Ribe u Nilu poginuše, i Nil zasmrdi, tako da Egipćani nisu više mogli piti vode iz Nila. Posvuda je u egipatskoj zemlji bila krv. 22Ali egipatski čarobnjaci učiniše isto svojim čaranjem. Tako ostade srce faraonovo tvrdo, i on ih ne posluša, kao što je bio unaprijed kazao Gospodin. 23Faraon se okrenu, ode kući i ne primi ni to k srcu. 24A Egipćani su svi kopali oko Nila, da nađu vode za piće; jer nisu mogli piti vode iz Nila. 25Tako prođe punih sedam dana otkako je Gospodin bio udario Nil.

26Tada zapovjedi Gospodin Mojsiju: »Idi k faraonu i reci mu: Ovako govori Gospodin: Pusti moj narod, da mi služi! 27Ali ako ga ne htjedneš pustiti, pohodit ću svu tvoju zemlju žabama. 28Nil će vrvjeti žabama. One će izaći i prodrijeti u tvoju palaču, u tvoju spavaonicu, u tvoju postelju, u kuće tvojih slugu i naroda, u tvoje peći i u tvoja korita. 29Jest, na tebe, na tvoje podanike i na sve tvoje sluge skakat će žabe.«

Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta

© Hrvatsko biblijsko društvo, Ratkajev prolaz 2, Zagreb, www.hbd.hr

More Info | Version Index