Search form

Levitski zakonik 17

Zabrana mesa osim kod žrtvene gozbe

1Još zapovjedi Gospodin Mojsiju: 2»Kaži Aronu, njegovim sinovima i svim Izraelcima ovu odredbu: Ovo je što zapovijeda Gospodin: 3Svaki Izraelac koji zakolje vola, ovcu ili kozu u taboru ili izvan tabora, 4a ne donese ih na ulaz u Šator svjedočanstva, da ih prinese Gospodinu kao prinos pred prebivalištem Gospodnjim, taj će biti kriv za krv. Mora se istrijebiti iz naroda svojega, jer je prolio krv. 5Zato će sinovi Izraelovi svoje životinje klanice, što su ih dosad klali na slobodnu polju, dovesti k svećeniku pred Gospodina na ulaz u Šator svjedočanstva i prinijeti ih kao mirotvorne žrtve Gospodinu. 6Svećenik neka poškropi krvlju žrtvenik Gospodnji pred ulazom u Šator svjedočanstva i neka spali salo na ugodni miris Gospodinu! 7Oni ne smiju više prinositi svojih žrtava klanica đavlima, s kojima su dosad činili preljub. Ovaj zakon ima za njih vječitu valjanost, od koljena do koljena.

8Još im zapovjedi: Ako jedan Izraelac ili stranac koji boravi kod njih prinese žrtvu paljenicu ili žrtvu klanicu, 9a da je ne dovede na ulaz u Šator svjedočanstva, da je tamo žrtvuje Gospodinu, onda neka se taj istrijebi iz svojega naroda!

Zabrana krvi i strvine

10Jede li koji Izraelac ili stranac, koji boravi kod njih, bilo čiju krv, to ću ja protiv takva čovjeka, koji jede krv, postupati i istrijebiti ga iz njegova naroda. 11Jer je život tijela u krvi i samo vam je na žrtveniku dopuštam na pomirenje za duše vaše; krv naime pribavlja pomirenje, jer je u njoj život. 12Zato zapovijedam sinovima Izraelovim: Nitko između vas ne smije jesti krvi. I stranac, koji boravi kod vas, ne smije okusiti krvi. 13Svaki Izraelac i svaki stranac, koji boravi kod njih, ako ulovi divljač ili pticu što se jedu, neka iscijedi krv i zaspe je zemljom! 14Jer život svakoga živog bića u njegovoj je krvi. Zato zapovijedam sinovima Izraelovim: Ne smijete jesti krvi nijednog živoga bića. Jer je život svakoga živog bića u njegovoj krvi. Svaki koji je jede, ima se usmrtiti.

15Tko jede meso životinje što je crkla, ili ju je zvjerka rastrgala, bio domaći ili stranac, mora oprati svoje haljine i okupati se, i nečist je do večeri. Onda je opet čist. 16A ne opere li svojih haljina i ne okupa li se, onda se ogriješio.«

Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta

© Hrvatsko biblijsko društvo, Ratkajev prolaz 2, Zagreb, www.hbd.hr

More Info | Version Index