Search form

Knjiga brojeva 6

Nazireji

1Gospodin zapovjedi Mojsiju: 2»Naloži sinovima Izraelovim ovo: Položi li netko, bio muž ili žena, zavjet nazirejski, da se posveti Gospodinu, 3neka se tad uzdržava od vina i drugih opojnih pića! Neka uopće ne pije nikakve tekućine što je napravljena od grožđa! I samo grožđe ne smije jesti, ni svježe ni osušeno. 4Dokle god traje vrijeme njegova nazirejstva, neka ne uživa ništa što dolazi od vinove loze, od zrna do koma! 5Dok traje zavjet njegova nazirejstva, neka britva ne dođe na njegovu glavu! Dok se ne navrše dani za koje se obvezao Gospodinu, vrijedit će kao Bogu posvećen. Neka pusti da mu slobodno raste kosa na glavi! 6Cijelo vrijeme, za koje se posvetio Gospodinu, ne smije doći u dodir s mrtvim tijelom. 7I ako mu umru otac, mati, brat ili sestra ne smije po njima navući na sebe nečistoću, jer je posveta njegova Boga na njegovoj glavi. 8Dokle god traje njegovo nazirejstvo, posvećen je Gospodinu.

9Umre li netko posve nenadano uz njega, onda neka izjavi da mu je posvećena glava nečista! Čim opet postane čist, neka obrije glavu; sedmi dakle dan neka je obrije! 10Osmi dan neka donese dvije grlice ili dva golubića k svećeniku na ulaz u Šator svjedočanstva! 11Svećenik neka zgotovi jedno kao žrtvu za grijeh, drugo za žrtvu paljenicu! Tako neka mu pribavi pomirenje za grijeh što ga je navukao na sebe uz mrtvo tijelo! Ujedno neka iznova izjavi da mu je glava posvećena! 12Neka se posveti Gospodinu, dok traje njegovo nazirejstvo, i neka prinese jednogodišnje janje kao žrtvu za prijestup! A prijašnji dani ne broje se, jer je morao svoju posvetu očitovati kao nečistu.

13Ove su odredbe za nazireja: Kad se navrše dani njegovu nazirejstvu, neka ga dovedu na ulaz u Šator svjedočanstva! 14Neka prinese Gospodinu kao prinos jednogodišnje, bez pogrješke janje za žrtvu paljenicu, jednogodišnje, bez pogrješke žensko janje kao žrtvu za grijeh i bez pogrješke ovna za mirotvornu žrtvu; 15osim toga košaricu beskvasnih kruhova, umiješanih s uljem i beskvasnim uljem namazanih pogača, s njihovim prinosom i s njihovim naljevima. 16Svećenik neka sve žrtvuje Gospodinu! Neka prinese za nj žrtvu za grijeh i žrtvu paljenicu! 17Ovna neka prinese Gospodinu kao mirotvornu žrtvu, uz to košaricu beskvasnih kruhova! I prinos i naljev svećenik će prinijeti za nj. 18A nazirej neka obrije na ulazu u Šator svjedočanstva svoju posvećenu glavu, neka uzme posvećenu kosu na glavi i baci je u oganj, što gori pod mirotvornom žrtvom. 19Nato neka uzme svećenik kuhana ovnova pleća, beskvasan kolač i pogaču iz košarice i neka to stavi na ruke nazireju, budući da je ovaj sebi obrijao posvećenu kosu. 20Tada neka to svećenik žrtvuje pred Gospodinom kao žrtvu primicanja i odmicanja! Sve je to prinos što pripada svećeniku osim grudi primicanja i odmicanja i osim pleća podizanja. Potom smije nazirej opet piti vina. 21To su propisi za nazireja, koji je položio zavjet, o njegovu prinosu, što će ga prinijeti Gospodinu za svoju posvetu, osim onoga što inače još sam hoće učiniti. Kako to zahtijeva zavjet što ga je položio, mora postupati po propisima što vrijede za njegovu posvetu.«

Svećenički blagoslov

22Gospodin zapovjedi Mojsiju: 23»Naloži Aronu i njegovim sinovima: Ovako blagoslivljajte sinove Izraelove:

24Neka te blagoslovi

i neka te čuva Gospodin!

25Neka da Gospodin da njegovo lice sja nad tobom,

i neka ti bude milostiv!

26Neka obrati Gospodin svoje lice k tebi

i neka ti udijeli mir!

27Ako tako stave sinove Izraelove pod zaštitu mojega imena, ja ću ih blagosloviti.«

Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta

© Hrvatsko biblijsko društvo, Ratkajev prolaz 2, Zagreb, www.hbd.hr

More Info | Version Index