Search form

Матеј 15

ГЛАВА 15

1Тогаш пристапија кон Исуса ерусалимските книжници и фарисеи, велејќи:

2Зошто учениците Твои не го запазуваат редот на старите? Бидејќи не си ги мијат рацете кога јадат леб.

3А Он им одговори и рече: – Па зошто и вие ја престапувате Божјата заповед заради вашето предание?

4Зашто Бог заповедал и рекол: „почитувај ги татка си и мајка си“, и „кој го злослови таткото свој или мајка си, со смрт да се казни“.

5А вие велите: ако некој им рекол на татка си и на мајка си: тоа, со кое би можел да се ползуваш од мене, дар е;

6значи, тој може да не го почитува својот татко или својата мајка. Така ја нарушивте заповедта Божја, заради вашето предание.

7Лицемери, добро пророкувал за вас Исаија, велејќи:

8„Овој народ се приближува до Мене со устата своја и со усните Ме почитува, а срцето негово стои далеку од Мене;

9но напразно Ме почитува, оти проповеда човечки повелби“.

10И откако ги повика луѓето, им рече: – Слушајте и разберете:

11не она што влегува во устата го осквернува човекот, туку она што излегува од устата, тоа го осквернува човекот.

Крај на средата

(Зачало 61)

12Тогаш Неговите ученици Му се приближија и рекоа:+ – Знаеш ли дека фарисеите, штом го чуја тој збор, се соблазнија?

13А Он, одговарајќи, им рече: – Секоја фиданка, што не ја насадил Мојот Отец небесен, ќе се искорне;

14оставете ги: тие се слепи водачи на слепци; а кога слеп слепиот го води, двајцата ќе паднат во јама.

15Петар, пак, Му одговори и рече: – Објасни ни ја оваа парабола.

16А Исус им рече: – Ама вие уште ли не сфаќате?

17Уште ли не разбирате дека сѐ што влегува во устата, минува преку стомакот и се исфрла надвор?

18А она што излегува од устата, иде од срцето и тоа е што го осквернува човекот;

19оти од срцето излегуваат лоши помисли, убиства, прељубодејства, блудства, кражби, лажни сведоштва, хули;

20овие се што го осквернуваат човекот. А јадењето со неизмиени раце, не го осквернува човекот.

(Зачало 62)

21И кога излезе оттаму Исус, замина во+ земјата тирска и сидонска.

Крај на четвртокот

22И ете, една жена хананејка, откако излезе од оние краишта, повика кон Него, велејќи: – Помилуј ме, Господи, Сине Давидов! Ќерка ми жестоко се мачи од бес.

23Но Он не ѝ одговори ниту збор. И, пристапувајќи до Него, учениците Негови Го молеа и велеа: – Отпушти ја, оти вика по нас.

24А Он одговори и рече: – Јас сум испратен само при загубените овци од домот Израилев.

25Ама таа, кога пристапи, Му се клањаше и велеше: – Господи, помогни ми!

26А Он, одговарајќи, ѝ рече: – Не е добро да се земе лебот од децата и да се фрли на кучињата.

27Но таа Му рече: – Да, Господи, ама и кучињата јадат од трошките што паѓаат од трпезата на нивните господари.

28Тогаш Исус одговори и рече: – О, жено, голема е твојата вера; нека ти биде според желбата твоја! И во тој час оздраве ќерката нејзина.

Крај на неделата

(Зачало 63)

29Штом замина оттаму, дојде Исус+ при Галилејското Море, се искачи на планината и седна таму.

30И дојде при Него многу народ, кој имаше со себе куци, слепи, неми, фатени и многу други, и ги положија пред нозете на Исуса, и Он ги излечи;

31така што народот се восхитуваше, гледајќи како неми говорат, фатени оздравуваат, куци се движат и слепи прогледуваат и Го прославуваше Бога Израилев.

Крај на петокот

(Зачало 64)

32А Исус, откако ги повика+ учениците Свои, рече: – Жал ми е за народот, оти три дена веќе стојат при Мене и немаат што да јадат; да ги распуштам гладни не би сакал, за да не премалеат по патот.

33Но учениците Негови Му рекоа: – Од каде ќе земеме толку леб во пустинава, за да нахраниме толку народ?

34Исус ги праша: – Колку лебови имате? А тие одговорија: – Седум и неколку риби.

35Тогаш Исус му заповеда на народот да поседне по земјата.

36И откако ги зеде седумте лебови и рибите, благодари, ги прекрши и им ги даде на учениците Свои, а учениците – на народот.

37И јадоа сите и се наситија; и кренаа останати парчиња седум полни кошници.

38А оние што јадеа беа четири илјади мажи, освен жените и децата.

39Па штом го распушти народот, влезе во кораб и пристигна во пределите магдалски.

Крај на саботата

Свето Евангелие 2008

© Македонска Православна Црква, Библиско Здружение на Р. Македонија 2008

More Info | Version Index