Search form

Матеј 17

ГЛАВА 17

(Зачало 70)

1И по шест дни, ги зеде Исус со Себе+ Петра, Јакова и брат му Јована, и ги изведе на висока планина сами;

2и се преобрази пред нив; и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина.

3И ете, им се јавија Мојсеј и Илија, кои разговараа со Него.

4Тогаш Петар Му одговори на Исуса и рече: – Господи, добро ни е да бидеме овде; ако сакаш да направиме тука три сеници: една за Тебе, една за Мојсеја и една за Илија.

5Додека уште говореше тој, ете, ги засени светол облак; и се чу глас од облакот, кој велеше: – Овој е Мојот возљубен Син, Кој е според Мојата волја; Него послушајте Го!

6И кога го чуја тоа учениците, паднаа ничкум и многу се уплашија.

7Но Исус, штом се приближи, се допре до нив и им рече: – Станете и не плашете се!

8А тие, кога ги подигнаа очите, не видоа никого, освен Исуса.

9И кога слегуваа од планината, Исус им заповеда и рече: – Нико му не кажувајте што видовте, додека Синот Човечки не воскресне од мртвите.

Крај на Преображение

(Зачало 71)

10Аучениците Негови Го прашаа,+ говорејќи: – Зошто, пак, книжници те велат дека најнапред треба да дојде Илија?

11Исус им одговори и рече: – Илија ќе дојде порано и ќе уреди сѐ;

12но, ви велам дека Илија веќе дојде, и не го познаа, туку му направија како што сакаа; така и Синот Човечки ќе пострада од нив.

13Тогаш учениците разбраа дека Он им говори за Јована Крстителот.

(Зачало 72)

14Кога дојдоа при народот, пристапи кон Него еден човек,+ кој падна на колена

15и рече: – Господи, смилувај се на мојот син, зашто при нов месец го фаќа бес и се мачи многу; често паѓа во оган и често – во вода;

16го одведов при Твоите ученици, но тие не можеа да го излечат.

17А Исус одговори и рече: – О, роде неверен и развратен! До кога ќе бидам со вас? До кога ќе ве трпам? Доведете Ми го тука!

18И му нареди Исус на бесот и тој излезе од момчето; и тоа оздраве во тој час.

Крај на петокот

19Тогаш учениците пристапија кон Исуса насамо и Му рекоа: – Зошто не можевме ние да го истераме?

20А Исус им рече: – Поради вашето неверие: зашто, вистина ви велам, ако имате вера колку синапово зрно и ѝ речете ли на оваа планина: премести се одовде таму, и таа ќе се премести; и ништо нема да биде за вас невозможно.

21Овој, пак, род се истерува само со молитва и пост.

22А кога беа во Галилеја, Исус им рече: – Синот Човечки ќе биде предаден во раце човечки,

23и ќе Го убијат, и на третиот ден ќе воскресне.

Крај на неделата

А тие многу се нажалија.

(Зачало 73)

24Акога пристигнаа во Капернаум,+ се приближија до Петра оние што собираа дидрахми и му рекоа: – Учителот ваш не плаќа ли дидрахми?

25Тој одговори: – Да. И кога влезе дома, Исус побрза да му рече: – Како ти се чини, Симоне? Земните цареви од кого земаат царина или данок? Од своите синови или од туѓи?

26Петар му одговори: – Од туѓите. Исус му рече: – Значи, синовите не плаќаат;

27но, за да не ги соблазниме, отиди до морето, фрли јадица, и првата риба што ќе се улови, земи ја; и, кога ќе ѝ ја отвориш устата, ќе најдеш статир; земи го и подај им го, за Мене и за себе.

Свето Евангелие 2008

© Македонска Православна Црква, Библиско Здружение на Р. Македонија 2008

More Info | Version Index