Search form

1 Mojzes 13

Abraham in Lot se ločita

1Abram je torej šel iz Egipta proti Negebu, on in njegova žena in vse, kar je imel, in Lot z njim. 2Bil pa je Abram silno bogat z živino, srebrom in zlatom. 3Potem je šel po svojih taboriščih od Negeba do Betela, do kraja, kjer je bil prej njegov šotor, med Betelom in Hajem, 4do kraja, kjer je bil prej postavil oltar. Tam je klical Abram ime Gospodovo.

5A tudi Lot, ki je hodil z Abramom, je imel drobnico, goved in šotore. 6Zato jima pokrajina ni zadostovala za skupno bivanje; kajti njuno imetje je bilo tako veliko, da nista mogla skupaj ostati. 7Vnel se je namreč prepir med pastirji Abramovih čred in pastirji Lotovih čred; povrh so še Kanaanci in Ferezejci bivali takrat v deželi. 8Zato je rekel Abram Lotu: »Naj ne bo, prosim, prepira med menoj in teboj, med mojimi pastirji in tvojimi pastirji; saj sva brata. 9Ali ni vsa dežela pred teboj? Loči se, prosim, od mene! Če ti hočeš na levo, pojdem jaz na desno; če pa ti hočeš na desno, pojdem jaz na levo.«

10Tedaj je Lot povzdignil oči in videl, da je vso pokrajino ob Jordanu docela namakala voda, preden je Gospod pokončal Sodomo in Gomoro, bila je kakor Gospodov vrt, kakor egiptovska dežela, tja do Segora. 11In Lot si je izbral vso pokrajino ob Jordanu. Lot je potem odrinil proti vzhodu; tako sta se ločila drug od drugega. 12Abram je bival v kanaanski deželi, Lot pa je bival v mestih te pokrajine in šotoril tja do Sodome. 13Sodomljani pa so bili hudobni in veliki grešniki pred Gospodom.

14Gospod pa je rekel Abramu, potem ko se je Lot ločil od njega: »Povzdigni oči in poglej s kraja, kjer stojiš, proti severu in jugu, proti vzhodu in zahodu! 15Kajti vso deželo, ki jo vidiš, bom dal tebi in tvojemu zarodu na veke. 16In namnožil bom tvoj zarod kakor prah zemlje: ako more kdo prešteti prah zemlje, bo preštel tudi tvoj zarod. 17Vstani, prehodi deželo po njeni dolgosti in širokosti! Kajti tebi jo bom dal.« 18In Abram je premaknil svoje šotore ter prišel prebivat k Mambrejevemu hrastu, ki je pri Hebronu. Tam je postavil oltar Gospodu.

Ekumenska izdaja

© 1974 Združene svetopisemske družbe, © 1974 United Bible Societies

More Info | Version Index