Search form

1 Mojzes 16

Izmaelovo rojstvo

1Abramova žena Saraja mu ni rodila otrok; imela pa je egiptovsko deklo po imenu Agaro. 2Saraja je rekla Abramu: »Glej, Gospod mi je odrekel otroke. Vzemi, prosim, mojo deklo za ženo! Morebiti dobim po njej potomstvo.« Abram je slušal Sarajin glas. 3In Abramova žena Saraja je vzela svojo egiptovsko deklo Agaro po preteku desetih let, odkar je Abram bival v kanaanski deželi, ter jo dala svojemu možu Abramu za ženo. 4Šel je torej k Agari in je spočela. Ko pa je videla, da je spočela, je prezirala svojo gospodinjo. 5Saraja pa je rekla Abramu: »Moje žalitve si ti kriv; jaz sem ti dala svojo deklo; ko pa vidi, da je spočela, me prezira. Gospod naj sodi med menoj in teboj.« 6Abram je odgovoril Saraji: »Glej, tvoja dekla je v tvoji oblasti; stori ji, kar se ti zdi prav!« Nato je Saraja z njo trdo ravnala, tako da je pobegnila izpred njenega obličja.

7Angel Gospodov pa jo je našel pri studencu v puščavi, pri studencu na potu v Sur, 8ter rekel: »Sarajina dekla Agara, od kod prihajaš in kam greš?« Odgovorila je: »Na begu sem izpred obličja svoje gospodinje Saraje.« 9Angel Gospodov ji je rekel: »Vrni se k svoji gospe in podvrzi se njeni oblasti!« 10In dejal ji je angel Gospodov: »Silno bom pomnožil tvoj zarod, tako da se zaradi množine ne bo mogel prešteti.« 11Potem ji je rekel angel Gospodov:

»Glej, spočela si in rodila boš sina;

daj mu ime Izmael,

ker je Gospod slišal tvojo stisko.

12Ta bo človek, podoben divjemu oslu;

njegova roka bo zoper vse

in roka vseh zoper njega;

pred očmi vseh svojih bratov se bo naselil.«

13In imenovala je Gospoda, ki je z njo govoril: »Ti si Bog videnja«; dejala je namreč: »Ali sem tu gledala za tistim, ki me vidi?« 14Zato se je imenoval tisti vodnjak vodnjak Lahaj-Roi; je pa med Kadesom in Baradom.

15Agara je potem rodila Abramu sina in Abram je dal sinu, ki mu ga je rodila Agara, ime Izmael. 16Abramu je bilo šestinosemdeset let, ko je Agara Abramu rodila Izmaela.

Ekumenska izdaja

© 1974 Združene svetopisemske družbe, © 1974 United Bible Societies

More Info | Version Index