Search form

1 Mojzes 38

Juda in Tamara

1Tisti čas se je Juda ločil od bratov in je šotoril pri nekem Odolamcu z imenom Hira. 2Tam je videl Juda hčer Kanaanca, ki se je imenoval Sue; vzel jo je za ženo in šel k njej. 3Spočela je in rodila sina, ki mu je dala ime Her. 4Spet je spočela in rodila sina, ki mu je dala ime Onan. 5In spet je rodila sina, ki mu je dala ime Sela; bilo pa je v Kezibu, ko ga je rodila.

6Juda je vzel za svojega prvorojenca Hera ženo, ki se je imenovala Tamara. 7Judov prvorojenec Her pa je bil hudoben v očeh Gospodovih; zato mu je dal, da je umrl. 8Tedaj je rekel Juda Onanu: »Pojdi k bratovi ženi in jo vzemi za ženo kot svak, da obudiš zarod svojemu bratu!« 9Ker pa je Onan vedel, da zarod ne bo njegov, je stresel seme na tla, kolikorkrat je šel k bratovi ženi, da ne bi dal zaroda svojemu bratu. 10V očeh Gospodovih pa je bilo hudobno, kar je delal; zato je poslal smrt tudi njemu. 11Nato je rekel Juda snahi Tamari: »Prebivaj kot vdova v očetovi hiši, dokler ne doraste moj sin Sela!« Dejal je namreč: »Da ne umre tudi ta kakor njegova brata!« Tamara je šla in prebivala v očetovi hiši.

12Ko je preteklo veliko časa, je umrla Suetova hči, Judova žena. In ko se je Juda potolažil, je šel s svojim prijateljem Hirom iz Odolama v Tamno k striženju svoje drobnice. 13Tedaj so Tamari sporočili: »Glej, tvoj tast gre v Tamno drobnico strič.« 14Nato je slekla vdovska oblačila, se pokrila s tančico in se zagrnila ter sedela pri vhodu v Enaim, ki je na potu v Tamno. Videla je namreč, da je Sela dorastel, pa mu ni bila dana za ženo.

15Ko jo je Juda videl, jo je imel za hotnico; kajti zagrnila si je obraz. 16Obrnil se je k njej ob potu in rekel: »Pusti, naj grem k tebi!« Ni namreč vedel, da je njegova snaha. Rekla je: »Kaj mi boš dal, če prideš k meni?« 17Odgovoril je: »Pošljem ti kozliča od drobnice.« Dejala je: »Če mi daš zastavo, dokler ga ne pošlješ.« 18Tedaj je vprašal: »Kakšno zastavo naj ti dam?« Odgovorila je: »Svoj pečatnik in trak in palico, ki je v tvoji roki!« Dal ji je ter šel k njej in je spočela od njega. 19Potem je vstala in šla, slekla tančico ter oblekla vdovska oblačila.

20Juda je poslal kozliča po svojem odolamskem prijatelju, da bi od ženske dobil zastavo; pa je ni našel. 21Tedaj je vprašal ljudi njenega kraja: »Kje je hotnica, ki je bila v Enaimu ob potu?« Odgovorili so: »Ni bilo tu hotnice.« 22Vrnil se je torej k Judu in rekel: »Nisem je našel, pa tudi ljudje tega kraja so rekli: ‚Ni bilo tu hotnice.‘« 23Juda je odvrnil: »Naj jo ima! Da le ne bova v zasmeh! Glej, poslal sem tega kozliča, a ti je nisi našel.«

24Po približno treh mesecih pa so sporočili Judu: »Tvoja snaha Tamara je nečistovala in glej, tudi zanosila je iz nečistovanja.« Tedaj je rekel Juda: »Peljite jo ven, naj se sežge!« 25Ko so jo peljali ven, je tastu sporočila: »Od moža, čigar je to, sem spočela. Poglej, prosim,« je dostavila, »čigav je ta pečatnik, ta trak in ta palica!« 26Juda je pogledal in rekel: »Pravičnejša je od mene, ker je nisem dal sinu Selu.« Potem pa je ni več spoznal.

27Ko pa je prišel čas njenega poroda, glej, sta bila dvojčka v njenem telesu. 28Ko je rodila, je eden pomolil roko. Babica je vzela in privezala rdečo nit na njegovo roko in rekla: »Ta pride najprej na svet.« 29Ko pa je svojo roko zopet nazaj potegnil, glej, je prišel njegov brat na svet. Tedaj je rekla: »Kaj si si napravil predor?« Zato se je imenoval Peres. 30Potem je prišel na svet njegov brat, na čigar roki je bila rdeča nit, in se je imenoval Zara.

Ekumenska izdaja

© 1974 Združene svetopisemske družbe, © 1974 United Bible Societies

More Info | Version Index