Search form

3 Mojzes 20

Kazni za nedovoljen obred

1Gospod je govoril Mojzesu: 2»Reci Izraelovim sinovom: ‚Kdor koli izmed Izraelovih sinov in izmed tujcev, ki bivajo v Izraelu, dá katerega izmed svojih otrok Molohu, mora umreti; ljudstvo v deželi naj ga kamna! 3Jaz bom obrnil svoje obličje zoper tega človeka in ga iztrebil izmed njegovega ljudstva, ker je dal katerega izmed svojih otrok Molohu in tako onečastil moje svetišče in oskrunil moje sveto ime. 4Če bi pa ljudstvo v deželi zaprlo svoje oči pred takim človekom, ki je dal katerega izmed svojih otrok Molohu, da ga ne bi ubilo, 5bom jaz obrnil svoje obličje zoper tega človeka in zoper njegovo rodovino in iztrebil izmed njihovega ljudstva njega in vse, ki z njim časte Moloha.

6Zoper človeka, ki se obrača na duhove mrtvih in na vedežne duhove, da bi bil z njimi v zvezi, bom obrnil svoje obličje in ga iztrebil izmed njegovega ljudstva.

Razne kazni

7Izkazujte se svete in bodite sveti; kajti jaz, Gospod, sem vaš Bog! 8Držite se mojih postav ter jih spolnjujte; jaz, Gospod, sem, ki vas posvečujem! 9Kdor koli preklinja svojega očeta ali svojo mater, mora umreti; svojega očeta ali svojo mater je klel, smrt zasluži!

10Če kdo prešuštvuje z ženo drugega moža, če kdo prešuštvuje z ženo svojega bližnjega, morata umreti prešuštnik in prešuštnica. 11Če kdo gre k ženi svojega očeta, je onečastil meso svojega očeta: oba morata umreti, smrt zaslužita. 12Če kdo gre k svoji snahi, morata oba umreti; storila sta grdo oskrumbo; smrt zaslužita. 13Če kdo gre k moškemu, kakor se gre k ženi, sta oba storila gnusobo: morata umreti, smrt zaslužita. 14Če si kdo vzame ženo in še njeno mater, je to krvosramnost; v ognju naj sežgo njega in nji, da ne bo med vami krvosramnosti.

15Če kdo gre k živali, mora umreti; tudi žival usmrtite! 16Če se žena približa kateri koli živali, da bi se z njo družila, usmrti ženo in žival: morata umreti, smrt zaslužita! 17Če kdo vzame za ženo svojo sestro, hčer svojega očeta ali hčer svoje matere, in se ta dva med seboj družita, je to sramota: naj bosta iztrebljena izpred oči sinov svojega ljudstva; oskrunil je svojo sestro, zadene ga krivda. 18Če kdo gre k ženi, ki ima mesečno dobo, in je pri njej, če torej on in ona odkrijeta tok njene krvi: naj se oba iztrebita izmed svojega ljudstva. 19Ne smeš hoditi k sestri svoje matere ali k sestri svojega očeta; kajti onečastil bi svojo krvno sorodnico: zadene ju krivda. 20Če kdo gre k ženi svojega strica, je onečastil svojega strica: zadene ju krivda, naj umrjeta brez otrok. 21Če kdo vzame ženo svojega brata, je to gnusoba; svojega brata je onečastil; naj bosta brez otrok.

22Držite se torej vseh mojih postav in vseh mojih zapovedi ter jih spolnjujte, da vas ne izbljuje dežela, v katero vas vodim, da bi v njej prebivali! 23Ne ravnajte se po postavah narodov, ki jih preženem izpred vas; kajti vse to so počenjali, tako da so se mi pristudili! 24Zato sem vam rekel: Posédite njihovo zemljo; vam jo dajem, da jo posedete, deželo, v kateri teče mleko in med; jaz, Gospod, sem vaš Bog, ki sem vas odločil izmed narodov! 25Ločite torej med čistimi in nečistimi živalmi, med nečistimi in čistimi pticami, da se ne ognusite z živaljo ali s ptico ali s čimer koli, kar mrgoli po zemlji, kar sem za vas izločil kot nečisto! 26Bodite mi torej sveti; kajti jaz, Gospod, sem svet in odločil sem vas izmed narodov, da bi bili moji!

27Če imata mož ali žena v sebi duha mrtvih ali vedežnega duha, morata umreti: s kamenjem naj ju posujejo; smrt zaslužita.‘«

Ekumenska izdaja

© 1974 Združene svetopisemske družbe, © 1974 United Bible Societies

More Info | Version Index