Search form

2 Mojzes 22

1+ Če kdo zasači tatu pri vlomu in ga udari, da umre, nima krivde prelite krvi. 2Če pa je sonce že vzšlo nad njim, ima krivdo prelite krvi. – Tat mora dati odškodnino; če nima ničesar, naj ga prodajo za vrednost ukradenega blaga. 3Če najdejo tisto, kar je ukradel, še živo v njegovi roki, najsi bo vol, osel ali ovca, naj povrne dvojno.

O premoženjskih prekrških

4Kadar kdo pase na polju ali v vinogradu in spusti svojo živino, da popase polje drugega, naj da kot odškodnino najboljše od svojega polja in najboljše od svojega vinograda.

5Kadar nastane ogenj in zažge trnje in zgori kopica snopja ali stoječe žito ali polje, naj škodo povrne tisti, ki je zanetil ogenj.

6Kadar kdo da v hrambo svojemu bližnjemu denar ali predmete, pa je iz njegove hiše ukradeno, naj tat, če ga najdejo, povrne dvojno. 7Če pa tatu ne najdejo, naj se hišni gospodar približa Bogu, češ da ni iztegnil roke po blagu svojega bližnjega. 8Pri vsakem sporu glede lastnine, pa naj gre za vola, osla, ovco, ogrinjalo ali za katero koli izgubljeno reč, o kateri se pravi »to je tisto«, naj pride zadeva obeh pred Boga. Tisti, ki ga Bog razglasi za krivega, naj svojemu bližnjemu povrne dvojno.

9Kadar kdo da svojemu bližnjemu v varstvo osla ali vola ali ovco ali katero koli živinče, pa ta pogine ali se polomi ali ga odpeljejo, ne da bi kdo videl, 10naj prisega pri Gospodu+ odloči med obema, da res ni iztegnil roke po blagu svojega bližnjega; gospodar mora to sprejeti, oni pa ni dolžan dati odškodnine. 11Če pa mu je bilo ukradeno, mora dati gospodarju odškodnino. 12Če je bilo kaj raztrgano od zveri, naj to prinese za dokaz; za raztrgano pa mu ni treba dati odškodnine.

13Kadar si kdo sposodi od svojega bližnjega živinče, pa se to polomi ali pogine, ne da bi bil gospodar zraven, naj da odškodnino. 14Če je bil gospodar zraven, ni treba dati odškodnine; če je najemnik, naj gre od njegove plače.+

15Kadar kdo zapelje še ne zaročeno devico in leži z njo, mora plačati ženitno odkupnino in jo vzeti za ženo. 16Če pa mu je njen oče ne mara dati, naj plača toliko denarja, kolikor znaša odkupnina za device.

Različni moralni in verski zakoni

17Čarovnice ne puščaj pri življenju!

18Vsak, ki spolno občuje z živino, naj bo usmrčen.

19Kdor daruje bogovom, razen Gospodu samemu, bodi iztrebljen!

20Tujca ne izkoriščaj in ne zatiraj, kajti tujci ste bili v egiptovski deželi! 21Ne zatirajte nobene vdove in sirote! 22Če bi jih zatiral, bodo vpile k meni in gotovo uslišim njihovo vpitje. 23In moja jeza se razvname in pomorim vas z mečem, tako da bodo vaše žene postale vdove in vaši otroci sirote.

24Če posodiš denar mojemu ljudstvu, ubožcu zraven sebe, mu ne bodi kakor oderuh, ne nalagaj mu obresti! 25Če vzameš v zastavo plašč svojega bližnjega, mu ga vrni do sončnega zahoda! 26Kajti to je njegova edina odeja, ogrinjalo za njegovo kožo. V čem naj sicer spi? Če se bo zgodilo, da bo vpil k meni, ga bom uslišal, ker sem milostljiv.

27Ne kolni Boga in ne preklinjaj voditelja svojega ljudstva!

28Ne zadržuj zase prvine iz svoje stiskalnice! Daruj mi prvorojenca od svojih sinov! 29Enako delaj s svojim govedom in drobnico: sedem dni naj bo pri svoji materi, osmi dan pa mi ga daruj!

30Bodite mi sveti ljudje; ne jejte mesa na polju raztrganih živali; vrzite ga psom!

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index