Search form

2 Mojzes 26

Sveti šotor

(36,8–38)

1Prebivališče narêdi iz desetih preprog; iz sukane tančice, iz višnjevega in rdečega škrlata in iz karmezina; narêdi jih z umetelno vtkanimi kerubi! 2Preproga naj bo osemindvajset komolcev dolga in štiri komolce široka. Ista mera naj bo za vse preproge. 3Pet preprog poveži drugo z drugo in drugih pet preprog poveži drugo z drugo. 4Na robu ene preproge ob kraju prvega poveza narêdi zanke iz višnjevega škrlata; enako narêdi na robu skrajne preproge drugega poveza! 5Petdeset zank narêdi na eni preprogi in petdeset zank narêdi na skrajni preprogi drugega poveza; zanke naj bodo druga nasproti drugi! 6In narêdi petdeset zlatih kljuk ter spni preproge drugo z drugo s kljukami; tako bo prebivališče ena celota!

7Potem narêdi preproge iz kozje dlake za šotorsko streho nad prebivališčem; enajst preprog narêdi! 8Preproga naj bo trideset komolcev dolga in štiri komolce široka; ista mera naj bo za vseh enajst preprog. 9Poveži pet preprog posebej in šest preprog posebej in deni šesto preprogo v dve gubi spredaj na šotor! 10Narêdi petdeset zank na robu skrajne preproge prvega poveza in petdeset zank na robu skrajne preproge v drugem povezu! 11In narêdi petdeset bronastih kljuk in vtakni kljuke v zanke in spni šotorsko streho, da bo ena celota! 12Od odvečnega prevesa pri preprogah šotora naj visi polovica preproge čez zadnjo stran prebivališča. 13Na obeh straneh naj visi po en komolec odvečne dolžine preprog šotora čez strani prebivališča, da ga pokriva. 14In narêdi za šotorsko streho pregrinjalo iz rdeče barvanih ovnovih kož in čez to pregrinjalo iz delfinovih+ kož!

15Narêdi pokonci stoječe deske+ iz akacijevega lesa za prebivališče! 16Vsaka deska naj bo deset komolcev dolga in poldrugi komolec široka. 17Vsaka deska naj ima dva čepa za medsebojno povezavo; tako narêdi pri vseh deskah prebivališča! 18Deske za prebivališče narêdi: dvajset desk za južno stran, proti poldnevu! 19Pod dvajset desk pa pride štirideset srebrnih podstavkov, po dva podstavka pod vsako desko za njena čepa. 20In za drugo stran prebivališča, ki gleda proti severu, dvajset desk 21skupaj s štiridesetimi srebrnimi podstavki, po dva podstavka pod vsako desko! 22Za zadnjo stran prebivališča proti zahodu+ narêdi šest desk! 23In dve deski narêdi za vogala pri prebivališču ob zadnji strani! 24Naj bosta spodaj dvodelni, na vrhu pa naj se stikata pri prvem obroču; taki naj bosta obe za oba vogala. 25Naj bo torej osem desk in zanje šestnajst srebrnih podstavkov; dva podstavka pod eno desko in dva podstavka pod drugo.

26Potem narêdi zapahe iz akacijevega lesa: pet za deske na eni, 27pet za deske na drugi strani prebivališča in pet na zadnji strani prebivališča proti zahodu!+ 28Srednji zapah naj gre sredi desk od enega konca do drugega. 29Deske pozláti in narêdi zanje iz zlata obroče, da skoznje vtaknejo zapahe; tudi zapahe pozlati! 30Tako postavi prebivališče po zanj določenem načrtu, ki se ti je pokazal na gori!

31Potem narêdi zagrinjalo iz višnjevega in rdečega škrlata, karmezina in sukane tančice; narêdi ga z umetelno vtkanimi kerubi! 32Obesi ga na štiri pozlačene stebre iz akacijevega lesa, ki imajo zlate kavlje in stojijo na štirih srebrnih podstavkih! 33Zagrinjalo obesi pod kljuke in tja, za zagrinjalo, spravi skrinjo pričevanja!+ Tako vam bo zagrinjalo ločevalo Sveto od Presvetega. 34In v Presvetem položi spravni pokrov na skrinjo pričevanja!+ 35Postavi mizo pred zagrinjalo in svečnik nasproti mizi, na južni strani prebivališča; mizo namreč postavi na severno stran!

36Potem narêdi zagrinjalo za vhod v šotor iz višnjevega in rdečega škrlata, karmezina in sukane tančice z umetelnim vezenjem! 37Za zagrinjalo pa narêdi pet stebrov iz akacijevega lesa in jih pozláti; njihovi kavlji naj bodo zlati; in ulij zanje pet bronastih podstavkov!

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index