Search form

2 Mojzes 28

Duhovniška oblačila

(39,1–31)

1Ti pa vzemi k sebi brata Arona in z njim njegove sinove izmed Izraelovih sinov, da mi bodo služili kot duhovniki: Aron in Aronovi sinovi Nadáb, Abihú, Eleazar in Itamár! 2Narêdi bratu Aronu sveta oblačila za čast in v okras! 3Govôri z vsemi, ki se razumejo na umetnost, ki sem jih napolnil z umetelnim duhom,+ da napravijo Aronu oblačila, da bo posvečen in mi bo služil kot duhovnik! 4Naredijo naj tale oblačila: naprsnik, efód, vrhnje oblačilo, spodnje oblačilo, pokrivalo in pas. Naj torej naredijo sveta oblačila tvojemu bratu Aronu in njegovim sinovom, da mi bodo služili kot duhovniki. 5Naj uporabijo zlato, višnjev in rdeč škrlat, karmezin in tančico.

6Efód naj napravijo iz zlata, višnjevega in rdečega škrlata ter karmezina in sukane tančice, kakršno izdelujejo tkalski mojstri. 7Naj ima dva obramna dela, ki se sklepata; zapenja naj se na obeh koncih. 8Preveza, ki bodi na njem, naj bo narejena enako in iz celega z njim, iz zlata, višnjevega in rdečega škrlata ter karmezina in sukane tančice.

9Vzemi oniksova kamna in vreži vanju imena Izraelovih sinov; 10šest njihovih imen na en kamen in šest drugih imen na drug kamen, po redu, kakor so bili rojeni! 11Kakor kamnorezec vrezuje pečate, vreži v oba kamna imena Izraelovih sinov; narêdi ju tako, da bosta obdana z zlato pletenino! 12Pripni oba kamna na obramna dela efóda kot kamna spomina na Izraelove sinove! Aron naj nosi njihova imena pred Gospodom na obeh ramah v spomin. 13Narêdi pletenino iz zlata 14in dve verižici iz čistega zlata; spleti ju in narêdi kakor vrvici in spleteni verižici pritrdi k pletenini!

15Potem narêdi naprsnik razsodbe kot umetelno tkano delo; narêdi ga, kakor je narejen efód; narêdi ga iz zlata, višnjevega in rdečega škrlata ter karmezina in sukane tančice! 16Naj bo štirioglat, v dve gubi, pedenj dolg in pedenj širok. 17Vdelaj vanj kamne v štirih vrstah; vrsta karneol, topaz in smaragd naj bo prva vrsta; 18druga vrsta: rubin, safir in jaspis; 19tretja vrsta: hijacint, ahat in ametist; 20četrta vrsta: hrizolit, beril in oniks. Naj se vdelajo v zlato pletenino. 21Kamnov naj bo dvanajst glede na število imen Izraelovih sinov; naj bodo kakor pečati, na vsakem naj bo vrezano njegovo ime, za dvanajst rodov. 22In na naprsnik deni spleteni verižici, narejeni kakor vrvici iz čistega zlata! 23Narêdi tudi zlata obročka za naprsnik in ju pritŕdi na dveh koncih naprsnika! 24Vtakni potem zlati vrvici v obročka na koncih naprsnika, 25druga konca obeh vrvic pa zapni v pletenini in ju vtakni v obramna dela efóda od spredaj! 26Naredi še dva zlata obročka in ju vstavi v konca naprsnika, na njegov notranji rob, ki je obrnjen proti efódu! 27Potem narêdi dva zlata obročka in ju pritŕdi v obramna dela efóda, spodaj ob sprednji strani, tam, kjer se zapenjata, nad prevezo efóda! 28Naprsnik z obročki naj privežejo k obročkom efóda z vrvico iz višnjevega škrlata, tako da bo nad prevezo efóda. 29Tako naj Aron nosi imena Izraelovih sinov na naprsniku razsodbe na svojem srcu, kadar gre v svetišče, v trajen spomin pred Gospodom. 30V naprsnik razsodbe pa deni urím in tumím, da bosta na Aronovem srcu, kadar gre pred Gospodovo obličje; in tako naj Aron vedno nosi pred Gospodom razsodbo Izraelovih sinov na svojem srcu!

31Potem narêdi iz višnjevega škrlata vrhnje oblačilo k efódu! 32Na sredi naj ima odprtino za glavo; ob odprtini naj bo tkan rob; naj bo kakor odprtina pri oklepu, da se ne raztrga. 33Na robu oblačila pa narêdi granatna jabolka iz višnjevega in rdečega škrlata in karmezina, okrog in okrog po njegovem robu, in med njimi okrog in okrog zlate zvončke: 34zlat zvonček in granatno jabolko, zlat zvonček in granatno jabolko okrog in okrog po robu vrhnjega oblačila! 35Aron naj ga ima, ko opravlja službo, da se bo slišalo njegovo zvončkljanje, kadar gre v svetišče pred Gospodovo obličje in kadar pride ven; tako ne bo umrl.

36Potem narêdi ploščico iz čistega zlata in vreži vanjo, kakor vrezujejo v pečat: »Sveto Gospodu37Priveži jo na pokrivalo z vrvico iz višnjevega škrlata; spredaj na pokrivalu naj bo! 38Naj bo na Aronovem čelu, da bo mogel jemati nase pregreške, storjene pri svetih rečeh, ki jih bodo Izraelovi sinovi posvečevali pri vseh svojih svetih darilih; naj bo vedno na njegovem čelu, da bi našli milost pred Gospodom.

39Spodnje oblačilo stki iz sukane tančice in narêdi pokrivalo iz tančice! Napravi pas z umetelnim vezenjem! 40Za Aronove sinove napravi spodnja oblačila in narêdi jim pasove in visoke čepice za čast in v okras! 41To obleci bratu Aronu in z njim njegovim sinovom; in mazili jih, umésti jih v službo in jih posvéti, da mi bodo služili kot duhovniki! 42Napravi jim tudi platnene hlače, da zakrijejo svojo nagoto; segajo naj od ledij do stegna! 43Aron in njegovi sinovi naj jih imajo na sebi, kadar gredo v shodni šotor ali kadar se bližajo oltarju opravljat službo v svetišču, da si ne naložijo krivde in ne umrejo. To naj bo večni zakon zanj in za njegovo potomstvo za njim.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index