Search form

2 Mojzes 31

Stavbenika svetišča

(35,30–36,1)

1Gospod je spregovoril Mojzesu in rekel: 2Glej, poklical sem po imenu Becaléla, sina Urijája, Hurovega sina, iz Judovega rodu. 3Napolnil sem ga z Božjim duhom, z modrostjo, razumnostjo in vednostjo za vsakršno delo, 4da napravi načrte za delo iz zlata, srebra in brona; 5za rezanje kamnov za vdelavanje, za rezbarjenje lesa, za opravljanje vsakršnega dela. 6Dodal pa sem mu še Oholiába, Ahisamáhovega sina iz Danovega rodu; in vsem modrim sem položil v srce modrost, da bodo naredili vse, kar sem ti zapovedal: 7shodni šotor, skrinjo pričevanja,+ spravni pokrov na njej in vso šotorsko opremo: 8mizo in njene priprave, čisti svečnik+ in vse njegove priprave, kadilni oltar, 9oltar za žgalne daritve in vse njegove priprave, umivalnik in njegovo stojalo, 10bogoslužna+ oblačila, sveta oblačila za duhovnika Arona in oblačila njegovih sinov za duhovniško službo, 11mazilno olje in dišeče kadilo za svetišče. Povsem tako naj naredijo, kakor sem ti zapovedal.

Zakon o soboti

12Gospod je rekel Mojzesu: 13Govôri Izraelovim sinovom in reci: »Glejte, da boste praznovali moje sobote; kajti to je znamenje med menoj in vami iz roda v rod, da se ve, da vas jaz, Gospod, posvečujem! 14Praznujte torej soboto, ker je za vas sveta! Kdor jo skruni, naj bo usmrčen; kdor koli opravlja ta dan kako delo, bodi iztrebljen iz srede svojega ljudstva! 15Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen Gospodu; kdor koli na sobotni dan opravlja kako delo, naj bo usmrčen. 16Izraelovi sinovi naj torej praznujejo soboto, naj se držijo počitka iz roda v rod kot večne zaveze. 17Med menoj in Izraelovimi sinovi naj bo to znamenje na veke, kajti v šestih dneh je Gospod naredil nebo in zemljo, sedmi dan pa je počival in si oddahnil.«

18In ko je nehal govoriti z Mojzesom na Sinajski gori, mu je dal dve plošči pričevanja,+ kamniti plošči, ki ju je popisal Božji prst.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index