Search form

2 Mojzes 35

Izvršitev določb o svetišču

Sobota

1Mojzes je zbral vso skupnost Izraelovih sinov in jim rekel: »To so stvari, ki jih je Gospod zapovedal narediti. 2Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa vam bodi svet, sobota, dan počitka za Gospoda! Kdor koli bi ta dan delal, mora umreti. 3Na sobotni dan ne smete netiti ognja v nobenem svojih prebivališč.«

O velikodušnosti ljudstva in spretnosti delavcev

(25,1–7; 39,33–41)

4In Mojzes je rekel vsej skupnosti Izraelovih sinov: »To je beseda, ki jo je zapovedal Gospod in rekel: 5›Vzemite od tega, kar imate, dar za Gospoda! Vsak, ki ga srce nagiba k temu, naj prinese kot dar za Gospoda: zlato, srebro in bron; 6višnjev in rdeč škrlat, karmezin, tančico in kozjo dlako; 7rdeče barvane ovnove kože, delfinove+ kože in akacijev les; 8olje za svetilnico, dišave za mazilno olje in za dišeče kadilo; 9oniksove kamne in okrasne kamne za efód in naprsnik.

10Vsi strokovnjaki med vami naj pridejo in naredijo vse, kar je zapovedal Gospod: 11prebivališče z njegovo šotorsko streho in pregrinjalom, kljuke, deske, zapahe, stebre in podstavke; 12skrinjo in njena drogova, spravni pokrov in zastirajoče zagrinjalo; 13mizo in njena drogova in vse njene posode ter hlebe obličja;+ 14svečnik svetilnice in njegove priprave, svetilke in olje za svetilnico; 15kadilni oltar in njegova drogova; mazilno olje in dišeče kadilo; vhodno zagrinjalo za vhod v prebivališče; 16oltar za žgalne daritve in njegovo bronasto rešetko, drogova in vse priprave; umivalnik in njegovo stojalo; 17zavese za dvorišče in njegove stebre in njihove podstavke ter zagrinjalo za vrata na dvorišče; 18količke za prebivališče in količke za dvorišče in njihove vrvi; 19obredna oblačila za službo v svetišču, sveta oblačila za duhovnika Arona in oblačila njegovih sinov za duhovniško službo.‹«

20Tedaj je vsa skupnost Izraelovih sinov odšla izpred Mojzesa. 21Potem pa so prišli vsi, katerim je tako velelo srce, in vsi, ki jih je k temu nagibal njihov duh. Prinesli so dar za Gospoda, za izdelavo shodnega šotora, za vso službo pri njem in za sveta oblačila. 22Prišli so tako možje kot žene; vsi, ki jih je srce nagibalo k temu, so prinesli zaponke, uhane, prstane, ogrlice, vsakovrstno zlatnino; vsak, kdor je hotel darovati zlat dar Gospodu, 23in vsak, kdor je imel višnjev in rdeč škrlat, karmezin, tančico, kozjo dlako, rdeče barvane ovnove kože in delfinove+ kože, jih je prinesel. 24Vsak, kdor je hotel pokloniti srebrn in bronast dar, je prinesel dar Gospodu. In vsak, kdor je imel akacijev les za kakršno koli bogoslužno napravo, ga je prinesel. 25Vse spretne žene so s svojimi rokami predle in prinesle, kar so napredle: višnjev in rdeč škrlat, karmezin in tančico. 26In vse žene, obdarovane s spretnostjo, so predle kozjo dlako. 27Knezi pa so prinesli oniksove kamne in okrasne kamne za efód in naprsnik, 28dišave in olje za svetilnico, za mazilno olje in za dišeče kadilo. 29Tako so prinesli Izraelovi sinovi, možje in žene, ki jih je njihovo srce nagibalo, da bi kaj darovali za kakršno koli napravo, ki jo je Gospod po Mojzesu zapovedal narediti, prostovoljni dar Gospodu.

Becalél in Oholiáb začneta delati

(31,1–11)

30Mojzes je rekel Izraelovim sinovom: »Glejte, Gospod je po imenu poklical Becaléla, sina Urijája, Hurovega sina, iz Judovega rodu, 31in ga napolnil z Božjim duhom, z modrostjo, razumnostjo in vednostjo za vsakršno delo, 32da napravi načrte za delo iz zlata, srebra in brona; 33za rezanje kamnov, ki naj bi jih vdelavali, za rezbarjenje lesa, za izdelavo vsakega umetelnega dela. 34In dal mu je v srce dar poučevanja, njemu in Oholiábu, Ahisamáhovemu sinu iz Danovega rodu. 35Napolnil ju je z modrostjo, da bi opravila vsakršno delo, kakršno opravljajo rezbar, tkalski mojster, vezilec na višnjevem in rdečem škrlatu, karmezinu in tančici in tkalec; bila sta zmožna narediti vsako delo in izdelovati načrte.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index