Search form

2 Mojzes 37

Skrinja zaveze

(25,10–22)

1Becalél je naredil skrinjo iz akacijevega lesa; dva komolca in pol je bila dolga, poldrugi komolec široka in poldrugi komolec visoka. 2Prevlekel jo je znotraj in zunaj s čistim zlatom in ji naredil okrog in okrog zlat venec. 3Ulil je zanjo štiri zlate obroče za njene štiri noge: dva obroča na eni strani in dva obroča na drugi. 4Naredil je drogova iz akacijevega lesa in ju pozlatil. 5In vtaknil je drogova v obroče ob straneh skrinje, da so skrinjo lahko nosili.

6Potem je naredil spravni pokrov iz čistega zlata; dva komolca in pol je bil dolg in poldrugi komolec širok. 7Naredil je dva keruba iz zlata; s kovanim delom ju je naredil na obeh koncih spravnega pokrova, 8enega keruba na enem koncu, drugega pa na drugem; tako je naredil keruba, da sta se dvigala iznad spravnega pokrova na obeh njegovih koncih. 9Razprostirala sta peruti navzgor in z njimi zaslanjala spravni pokrov, obrnjena z obrazom drug proti drugemu; obraza kerubov sta gledala na spravni pokrov.

Miza za hlebe obličja

(25,23–30)

10Naredil je mizo iz akacijevega lesa; dva komolca je bila dolga, en komolec široka in poldrugi komolec visoka. 11Prevlekel jo je s čistim zlatom in ji naredil zlat venec okrog in okrog. 12Okrog ji je naredil za dlan širok okvir in napravil na okviru zlat venec. 13Ulil je zanjo štiri zlate obroče in dal obroče na štiri vogale pri njenih štirih nogah. 14Tik ob okviru so bili obroči, da so vanje vtikali drogova in so mizo lahko nosili. 15Naredil je drogova iz akacijevega lesa in ju pozlatil, da se je miza mogla nositi. 16Iz čistega zlata je naredil tudi posode za mizo: sklede, torilca, vrče in kozarce, s katerimi so se izlivale pitne daritve.

Sedmerorami svečnik

(25,31–40; 4 Mz 8,1–4)

17Potem je naredil svečnik iz čistega zlata; s kovanjem ga je naredil, njegovo nogo in deblo; z njim vred so bile iz celega njegove čaše, popki in cveti. 18Šest vej je izhajalo iz njegovih strani: tri veje svečnika z ene strani in tri veje z druge. 19Po tri mandeljnovemu cvetu podobne čaše s popkom in cvetom so bile na vsaki veji; tako je bilo na šestih vejah, ki so izhajale iz svečnika. 20Na svečniku samem so bile štiri mandeljnovemu cvetu podobne čaše s popki in cveti. 21In sicer je bil popek pod dvema vejama, kjer izhajata iz svečnika, in popek pod drugima dvema vejama, kjer izhajata iz svečnika, in popek pod zadnjima dvema vejama, kjer izhajata iz svečnika; tako je bilo pri šestih vejah, izhajajočih iz svečnika. 22Ti popki in te veje so bili z njim vred iz celega; vse je bilo eno samo kovano delo iz čistega zlata. 23Naredil je zanj sedem svetilk, utrinjače in skledice iz čistega zlata. 24Naredil ga je iz enega talenta čistega zlata z vsemi njegovimi napravami vred.

Kadilni oltar

(30,1–5)

25Potem je naredil kadilni oltar iz akacijevega lesa; en komolec je bil dolg, en komolec širok, štirioglat, in dva komolca visok; rogovi so bili z njim vred iz celega. 26Prevlekel ga je s čistim zlatom: ploščo, stene okrog in okrog in rogove; in napravil mu je okrog zlat venec. 27Naredil je zanj dva zlata obroča pod vencem na obeh straneh, na obeh nasprotnih koncih, da so vanju vtikali drogova, da so ga na njiju nosili. 28Drogova je naredil iz akacijevega lesa in ju pozlatil.

29Napravil je tudi olje za sveto maziljenje in čisto dišeče kadilo, kakor ga dela mazilar.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index