Search form

2 Mojzes 40

Navodila za posvetitev svetišča in duhovnikov

1Gospod je spregovoril Mojzesu in rekel: 2»Prvi dan prvega meseca postavi prebivališče shodnega šotora! 3Postavi tja skrinjo pričevanja+ in jo zakrij z zagrinjalom! 4Prinesi mizo in urêdi njeno opremo; prinesi tudi svečnik in natakni svetilke! 5Postavi zlati kadilni oltar pred skrinjo pričevanja+ in obesi zagrinjalo pri vhodu v prebivališče! 6Postavi oltar za žgalne daritve pred vhod v prebivališče shodnega šotora! 7Postavi umivalnik med shodni šotor in oltar ter vlij vanj vode! 8Naokrog napravi dvorišče in obesi zagrinjalo pri vratih na dvorišče! 9Vzemi mazilno olje in pomazili prebivališče in vse, kar je v njem, pa ga posvéti in vse njegove priprave, da bo sveto! 10Pomazili oltar za žgalne daritve in vse njegove priprave in posvéti oltar, da bo oltar nadvse svet! 11Pomazili umivalnik in njegovo stojalo in ga posvéti!

12Potem pripelji Arona in njegove sinove k vhodu v shodni šotor in jih umij z vodo! 13Obleci Arona v sveta oblačila, pomazili ga in ga posvéti, da mi bo služil kot duhovnik. 14Tudi njegove sinove pripelji in jih obleci v spodnja oblačila 15ter jih pomazili, kakor si mazilil njihovega očeta, da mi bodo služili kot duhovniki! Maziljenje naj jim podeli duhovništvo za vedno, iz roda v rod.«

16Mojzes je to storil; natanko tako, kakor mu je Gospod zapovedal, je storil.

17Prvi dan prvega meseca v drugem letu je bilo prebivališče postavljeno. 18Mojzes je postavil prebivališče: namestil je podstavke, postavil deske, vtaknil zapahe in postavil stebre. 19Razpel je šotorsko streho čez prebivališče in prek nje položil vrhnje šotorsko pregrinjalo, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 20Vzel je pričevanje+ in ga položil v skrinjo, vtaknil je drogova ob skrinjo in položil spravni pokrov na skrinjo. 21Prinesel je skrinjo v prebivališče, obesil zagrinjalo za zastiranje in zastrl skrinjo pričevanja,+ kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 22Potem je postavil mizo v shodni šotor na severno stran prebivališča, zunaj zagrinjala. 23Nanjo je naložil hlebe kruha v vrsto pred Gospodom, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 24Svečnik je postavil v shodni šotor nasproti mizi na južno stran prebivališča. 25In postavil je svetilke gor pred Gospodom, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 26Zlati oltar je postavil v shodni šotor pred zagrinjalo. 27Na njem je zažgal dišeče kadilo, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 28Nato je obesil zagrinjalo pri vhodu v prebivališče. 29Oltar za žgalne daritve je postavil pred vhod v prebivališče shodnega šotora in daroval na njem žgalno in jedilno daritev, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 30Umivalnik je postavil med shodni šotor in oltar ter vlil vanj vode za umivanje. 31Z njo so si Mojzes, Aron in njegovi sinovi umivali roke in noge. 32Kadar so šli v shodni šotor in kadar so se bližali oltarju, so se umili, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 33Okoli prebivališča in oltarja je napravil dvorišče ter obesil zagrinjalo pri vratih na dvorišče. Tako je Mojzes dokončal delo.

Božje veličastvo napolni svetišče

(4 Mz 9,15–23)

34Shodni šotor je tedaj pokril oblak in Gospodovo veličastvo je napolnilo prebivališče. 35In Mojzes ni mogel vstopiti v shodni šotor, kajti oblak je obstal nad njim in Gospodovo veličastvo je napolnjevalo prebivališče.

36Kadar koli se je oblak vzdignil iznad prebivališča, so se Izraelovi sinovi odpravili, dokler so bili na potovanju. 37Če pa se oblak ni vzdignil, se niso odpravili do dne, ko se je vzdignil. 38Kajti Gospodov oblak je bil podnevi na prebivališču, ponoči pa je bil ogenj v njem pred očmi vse Izraelove hiše, dokler so bili na potovanju.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index