Search form

1 Mojzes 29

Jakob sreča Rahelo

1Jakob je vzdignil svoje noge in šel v deželo sinov vzhoda. 2Pogledal je in zagledal vodnjak na polju. Pri njem so počivale tri črede drobnice, kajti iz tega vodnjaka so napajali črede. Odprtina pri vodnjaku pa je bila pokrita z velikim kamnom. 3Kadar so se tam zbrale vse črede, so ga odvalili in napojili drobnico. Nato pa so kamen spet zavalili na njegovo mesto nad odprtino.

4Jakob jim je rekel: »Bratje, od kod ste?« Rekli so: »Iz Harána smo.« 5Rekel jim je: »Ali poznate Labána, Nahórjevega sina?« Rekli so: »Poznamo.« 6Rekel jim je: »Ali se mu dobro godi?« Rekli so: »Dobro. Glej, njegova hči Rahela prihaja z drobnico.« 7Rekel je: »Poglejte, dan je še dolg, ni še čas, da bi zbrali živino; napojite drobnico in pojdite past!« 8Pa so rekli: »Ne moremo, dokler se ne zberejo vse črede. Potem odvalijo kamen z odprtine vodnjaka in napojimo drobnico.«

9Ko je še govoril z njimi, je prišla Rahela z drobnico svojega očeta; bila je namreč pastirica. 10Ko je Jakob videl Rahelo, hčer materinega brata Labána, in drobnico materinega brata Labána, je pristopil in odvalil kamen z odprtine vodnjaka in napojil drobnico materinega brata Labána. 11Potem je Jakob poljubil Rahelo in na glas zajokal. 12In Jakob je povedal Raheli, da je brat+ njenega očeta in Rebekin sin. Tekla je to povedat očetu. 13Ko je Labán slišal sporočilo o sestrinem sinu Jakobu, mu je tekel naproti, ga objel in poljubil ter ga popeljal v svojo hišo. Potem je Labánu povedal vse, kar se je zgodilo. 14Labán mu je rekel: »Zares si moja kost in moje meso!« In Jakob je ostal pri njem mesec dni.

Jakob se ženi

15Potem je Labán rekel Jakobu: »Mar mi boš zato, ker si moj brat, zastonj služil? Povej mi, kakšno plačilo hočeš!« 16Labán pa je imel dve hčeri: starejši je bilo ime Lea, mlajši pa Rahela. 17Leine oči so bile motne, Rahela pa je imela lepo postavo in lep obraz. 18Ker je Jakob ljubil Rahelo, je rekel Labánu: »Služil ti bom sedem let za tvojo mlajšo hčer Rahelo.« 19Labán je rekel: »Boljše je, da jo dam tebi, kakor da bi jo dal komu drugemu. Ostani pri meni!«

20Jakob je služil za Rahelo sedem let, toda ker jo je ljubil, so se mu zdela kakor nekaj dni. 21Tedaj je rekel Labánu: »Daj mi mojo ženo, da grem k njej! Kajti čas je potekel.« 22Labán je zbral vse može iz kraja in napravil svatbo. 23Zvečer pa je vzel hčer Leo in jo pripeljal k njemu, da je šel k njej. – 24Labán je dal hčeri Lei svojo deklo Zilpo za deklo. – 25Zjutraj pa, glej, je bila tam Lea! Tedaj je Jakob rekel Labánu: »Kaj si mi vendar storil! Ali ti nisem služil za Rahelo? Zakaj si me prevaral?« 26Labán je rekel: »V našem kraju ni navada, da bi mlajšo hčer oddajali pred starejšo. 27Dokončaj teden s to, potem ti dam še ono, zanjo pa mi boš služil še drugih sedem let.« 28Jakob je storil tako; dokončal je teden z Leo. Nato mu je Labán dal hčer Rahelo za ženo. – 29Tej je dal svojo deklo Bilho za deklo. – 30Jakob je šel tudi k Raheli in je bolj ljubil Rahelo kakor Leo. In služil mu je še drugih sedem let.

Jakobovi sinovi

31Ko je Gospod videl, da je Lea zapostavljena, ji je odprl naročje,+ Rahela pa je ostala nerodovitna. 32Lea je spočela in rodila sina. Dala mu je ime Ruben;+ rekla je namreč: »Gospod se je ozrl na mojo bedo. Zdaj me bo mož ljubil.« 33Spet je spočela in rodila sina. Rekla je: »Gospod je slišal,+ da sem zapostavljena, in mi je dal še tega.« Dala mu je ime Simeon. 34In spet je spočela in rodila sina. Rekla je: »Zdaj se bo mož vendar držal+ mene, saj sem mu rodila tri sinove.« Zato mu je dala ime Levi. 35Spet je spočela in rodila sina. Rekla je: »Tokrat bom hvalila+ Gospoda.« Zato mu je dala ime Juda. Potem ni več rodila.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index