Search form

1 Mojzes 3

Izgon iz raja

1Kača pa je bila bolj prekanjena kakor vse živali na polju, ki jih je naredil Gospod Bog. Rekla je ženi: »Ali je Bog res rekel, da ne smeta jesti z nobenega drevesa v vrtu?« 2In žena je rekla kači: »Od sadu drevja v vrtu jeva, 3›le z drevesa sredi vrta,‹ je rekel Bog, ›ne jejta sadu, tudi dotikajta se ga ne, sicer bosta umrla!‹« 4Kača pa je rekla ženi: »Nikakor ne bosta umrla! 5V resnici Bog ve, da bi se vama tisti dan, ko bi jedla z njega, odprle oči in bi postala kakor Bog,+ poznala bi dobro in húdo.« 6Žena je videla, da je drevo dobro za jed, mikavno za oči in vredno poželenja, ker daje spoznanje. Vzela je torej od njegovega sadu in jedla, dala pa je tudi možu, ki je bil z njo, in je jedel. 7Tedaj so se obema odprle oči in spoznala sta, da sta naga. Sešila sta si predpasnika iz smokvinih listov.

8Zaslišala sta glas Gospoda Boga, ki je ob dnevnem vetriču hodil po vrtu. Človek in njegova žena sta se skrila pred Gospodom Bogom sredi drevja v vrtu. 9Gospod Bog je poklical človeka in mu rekel: »Kje si?« 10Rekel je: »Slišal sem tvoj glas v vrtu, pa sem se zbal, ker sem nag, in se skril.« 11Pa je rekel: »Kdo ti je povedal, da si nag? Si mar jedel z drevesa, s katerega sem ti prepovedal jesti?« 12Človek je rekel: »Žena, ki si mi jo dal, mi je dala z drevesa in sem jedel.« 13Gospod Bog je rekel ženi: »Kaj si to storila?« Žena je odgovorila: »Kača me je zapeljala in sem jedla.« 14Gospod Bog je rekel kači:

»Ker si to storila,

bodi prekleta med vso živino

in vsemi poljskimi živalmi.

Po trebuhu se boš plazila

in prah jedla

vse dni življenja.

15Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo

ter med tvojim zarodom in njenim zarodom.

On bo prežal na tvojo glavo,

ti pa boš prežala na njegovo peto.«

16Ženi pa je rekel:

»Zares, mnogo boš trpela v svoji nosečnosti

in v bolečinah boš rojevala otroke.

Po možu boš hrepenela,

on pa bo gospodoval nad teboj.«

17In človeku+ je rekel:

»Ker si poslušal glas svoje žene

in jedel z drevesa,

o katerem sem ti zapovedal in rekel: ›Nikar ne jej z njega!‹

naj bo zaradi tebe prekleta zemlja;

s trudom boš jedel od nje vse dni svojega življenja.

18Trnje in osat ti bo rodila

in jedel boš poljsko rastlinje.

19V potu svojega obraza

boš jedel kruh,

dokler se ne povrneš v zemljo,

kajti iz nje si bil vzet.

Zares, prah si

in v prah se povrneš.«

20Človek je imenoval svojo ženo Eva,+ ker je postala mati vseh živih. 21Gospod Bog je naredil človeku+ in njegovi ženi suknji iz kože in ju oblekel. 22Tedaj je Gospod Bog rekel: »Glejte, človek je postal kakor eden izmed nas, saj pozna dobro in húdo. Da ne bo zdaj iztegnil roke in vzel še z drevesa življenja ter jedel in živel na veke!« 23In Gospod Bog je odpravil človeka iz edenskega vrta obdelovat zemljo, iz katere je bil vzet. 24Izgnal je človeka in postavil vzhodno od edenskega vrta kerube in meč, iz katerega je švigal ogenj,+ da bi stražili pot do drevesa življenja.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index