Search form

1 Mojzes 4

Kajn in Abel

1Človek je spoznal svojo ženo Evo. Spočela je in rodila Kajna. Rekla je: »Dobila sem+ moža od Gospoda+ 2Nato je rodila njegovega brata Abela. In Abel je pasel drobnico, Kajn pa je obdeloval zemljo. 3Ko je preteklo nekaj časa, je Kajn daroval Gospodu daritev od sadov zemlje. 4Tudi Abel je daroval od prvencev svoje drobnice in njihove tolšče. Gospod se je ozrl na Abela in njegovo daritev, 5na Kajna in njegovo daritev pa se ni ozrl. Zato se je Kajn zelo ujezil in obraz mu je upadel. 6Gospod je rekel Kajnu: »Zakaj se jeziš in zakaj ti je upadel obraz? 7Ali ga ne boš vzdignil, če delaš dobro? Če pa ne delaš dobro, greh preži nate pri vratih, njegovo poželenje se obrača proti tebi, a ti mu gospoduj!« 8Tedaj je Kajn rekel svojemu bratu Abelu: »Pojdiva ven!«+ Ko pa sta bila na polju, se je Kajn vzdignil proti svojemu bratu Abelu in ga ubil.

9Gospod je rekel Kajnu: »Kje je tvoj brat Abel?« Odvrnil je: »Ne vem. Sem mar jaz varuh svojega brata?« 10In Gospod+ je rekel: »Kaj si storil? Glas krvi tvojega brata vpije iz zemlje k meni. 11Bodi torej preklet z zemlje, ki je odprla svoja usta in iz tvojih rok sprejela kri tvojega brata! 12Ko boš obdeloval zemljo, naj ti ne daje več svoje moči, blodil in begal boš po svetu.« 13Kajn je rekel Gospodu: »Moja krivda+ je prevelika, da bi jo mogel nositi. 14Glej, danes me izganjaš iz dežele in moral se bom skrivati pred tvojim obličjem. Blodil in begal bom po zemlji. Kdor koli me bo našel, me bo ubil.« 15Gospod pa mu je odgovoril: »Ne tako;+ kdor koli ubije Kajna, bo sedemkrat maščevan.« In Gospod je dal Kajnu znamenje, da ga nihče, ki bi ga našel, ne bi ubil. 16Kajn je odšel izpred Gospodovega obličja in se naselil v deželi Nod,+ vzhodno od Edena.

Od Kajna do Enóša

17Kajn je spoznal svojo ženo, spočela je in rodila Henoha. Potem je sezidal mesto in ga imenoval po imenu svojega sina Henoha. 18Henohu se je rodil Irád, Irád je dobil sina Mehujaéla, Mehujaél je dobil sina Metušaéla in Metušaél je dobil sina Lameha. 19Lameh si je vzel dve ženi; eni je bilo ime Ada, drugi pa Cila. 20Ada je rodila Jabála, ki je postal oče prebivalcev šotorov in živinorejcev. 21Njegovemu bratu je bilo ime Jubál in postal je oče vseh godcev na citre in flavto. 22Tudi Cila je rodila Tubál Kajina, ki je koval vsakovrstno orodje iz brona in železa. Tubál Kajinova sestra pa je bila Naáma.

23Lameh je rekel svojima ženama:

»Ada in Cila, poslušajta moj glas,

Lamehovi ženi, prisluhnita mojim besedam:

Moža ubijem, ki me rani,

in dečka, ki mi prizadene prasko.

24Kajti Kajn bo sedemkrat maščevan,

Lameh pa sedeminsedemdesetkrat.«

25Adam je spet spoznal svojo ženo in rodila je sina, kateremu je dala ime Set. Rekla je namreč: »Bog mi je dal drugega potomca namesto Abela, ki ga je ubil Kajn.« 26Tudi Set je dobil sina in mu dal ime Enóš. Takrat so začeli klicati Gospodovo ime.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index