Search form

1 Mojzes 6

Zarod velikanov

1Ko so se ljudje začeli množiti po zemlji, so se jim rojevale tudi hčere 2in Božji sinovi+ so videli, da so človeške hčere lepe. Jemali so si jih za žene, katere koli so izbrali. 3Gospod je rekel: »Moj dih ne bo ostal v človeku+ za vedno, ker je meso.+ Njegovih dni bo sto dvajset let.«

4Tiste dni in tudi pozneje – ko so hodili Božji sinovi+ k človeškim hčeram, ki so jim rodile otroke – so bili na zemlji velikani. To so bili junaki, sloveči možje iz davnine.

Bog se odloči pokončati hudobno človeštvo

5Gospod pa je videl, da na zemlji narašča človekova hudobija in da je vse mišljenje in hotenje njegovega srca ves dan le hudobno. 6Gospodu je bilo žal, da je naredil človeka na zemlji, in bil je žalosten v svojem srcu. 7Rekel je torej Gospod: »Izbrisal bom človeka, ki sem ga ustvaril, s površja zemlje, ljudi in živino, laznino in ptice neba, kajti žal mi je, da sem jih naredil.« 8Noe pa je našel milost v Gospodovih očeh.

9To je Noetov rodovnik. Noe je bil pravičen mož, popoln+ sredi svojega rodu. Noe je hodil z Bogom. 10Noetu so se rodili trije sinovi: Sem, Ham in Jafet. 11Zemlja pa je bila vedno bolj sprijena pred Bogom in polna nasilja. 12Bog je pogledal na zemljo in glej, bila je pokvarjena; vse meso+ je spridilo svojo pot na zemlji.

13Bog je rekel Noetu: »Sklenil sem, da je prišel konec vsega mesa, kajti napolnili so zemljo z nasiljem, zato, glej, jih bom uničil z zemljo vred.«

Priprave na rešitev

14»Ti pa si izdelaj ladjo iz cipresovega+ lesa. Narêdi jo z več prostori in jo od znotraj in od zunaj premaži z zemeljsko smolo. 15Takole jo narêdi: ladja naj bo dolga tristo komolcev, široka petdeset in visoka trideset komolcev. 16Zgoraj naredi ladji streho,+ en komolec nad njo jo postavi, in ob strani napravi vhod v ladjo. Narêdi jo tako, da bo imela spodnji, srednji in zgornji oddelek.

17Glej, zlil bom vode potopa na zemljo, da uničim vse meso pod nebom, v katerem je dih življenja. Vse, kar je na zemlji, bo preminilo. 18S teboj pa sklepam zavezo. Pojdi torej v ladjo ti in s teboj tvoji sinovi, tvoja žena in žene tvojih sinov! 19In od vseh živali, od vsega mesa, spravi po dvoje v ladjo, da bodo skupaj s teboj ostale pri življenju! Naj bodo samci in samice! 20Od ptic po njihovih vrstah, od živine po njenih vrstah in od vse laznine na zemlji po njenih vrstah, od vsake vrste naj po dve živali prideta k tebi, da bodo ostale pri življenju. 21Ti pa si vzemi vsakršnega živeža, kar boš potreboval za hrano, in ga spravi pri sebi, da se boste mogli hraniti ti in oni.« 22Noe je to storil; prav tako, kakor mu je Bog zapovedal, tako je storil.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index