Search form

3 Mojzes 11

Obredna čistost in očiščevanje

Čiste in nečiste živali

(5 Mz 14,3–21)

1Gospod je govoril Mojzesu in Aronu in jima rekel: 2»Govorita Izraelovim sinovom in recita:

›Izmed vseh živali na zemlji smete jesti naslednje: 3vse živali, ki imajo parklje, preklane parklje, in prežvekujejo, te smete jesti. 4Izmed prežvekovalcev in izmed tistih s parklji pa ne smete jesti kamele, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečista; 5skalnega jazbeca, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečist; 6zajca, ker sicer prežvekuje, pa nima parkljev: za vas je nečist; 7in svinje, ker sicer ima parklje, preklane parklje, pa ne prežvekuje: za vas je nečista. 8Njihovega mesa ne uživajte in njihove mrhovine se ne dotikajte: za vas so nečiste.

9Izmed vsega, kar živi v vodi, smete jesti naslednje: vse v vodi, v morjih in rekah, kar ima plavuti in luskine, to smete jesti. 10Kar koli pa v morjih in rekah izmed vsega, kar se giblje v vodi in izmed vseh živih bitij, ki so v vodi, nima plavuti in luskin, je za vas gnusoba. 11Gnusoba naj vam bodo; od njihovega mesa ne smete jesti in njihova mrhovina naj se vam gnusi. 12Kar koli v vodi nima plavuti in luskin, je za vas gnusoba.

13Izmed ptic naj se vam gnusijo – ne smete jih jesti, gnusoba so – naslednje: orel, brkati ser, jastreb, 14kanja, sokol po njegovih vrstah, 15krokar po vseh njegovih vrstah, 16noj, postovka, galeb, kragulj po njegovih vrstah, 17čuk, kormoran, čebélar, 18sova,+ kavka,+ mrhar, 19štorklja, deževnik po njegovih vrstah, smrdokavra in netopir.+

20Vse krilate živalce, ki hodijo po štirih, so za vas gnusoba. 21Vendar pa smete od vseh krilatih živalc, ki hodijo po štirih, jesti tiste, ki imajo nad nožicami še nogi, s katerima lahko skačejo po zemlji. 22Od teh smete jesti kobilico selivko po njenih vrstah, poševnolice, dolgoroge in kratkoroge kobilice. 23Vse druge krilate živalce, ki hodijo po štirih, so za vas gnusoba.

24Tako postanete od njih nečisti – kdor koli se dotakne njihove mrhovine, bo nečist do večera. 25Kdor koli prenaša kaj njihove mrhovine, naj opere svoja oblačila in bo nečist do večera. 26Vse živali, ki sicer imajo parklje, a ne preklanih in ne prežvekujejo, so za vas nečiste; kdor koli se jih dotakne, bo nečist. 27Vse živali, ki stopajo po šapah izmed teh, ki hodijo po štirih, so za vas nečiste; kdor koli se dotakne njihove mrhovine, bo nečist do večera. 28Kdor prenaša njihovo mrhovino, naj si opere oblačila in bo nečist do večera; za vas so nečiste.

29In tele izmed živalc, ki mrgolijo po zemlji, so za vas nečiste: krt,+ miš, kuščarica po njenih vrstah, 30gekon, martinček, zelenec, močerad in kameleon. 31Izmed vseh živalc so te za vas nečiste; kdor koli se jih dotakne, ko so mrtve, bo nečist do večera. 32Vse, na kar pade katera izmed njih, ko so mrtve, bo nečisto: kakršna koli lesena posoda ali obleka ali koža ali vreča, kakršno koli orodje, s katerim se kaj dela; táko stvar je treba potopiti v vodo in bo nečista do večera, potem pa bo čista. 33Če katera izmed njih pade v kako lončeno posodo, bo vse, kar je v njej, nečisto; njo pa razbijte! 34Vsaka jed, ki se uživa, na katero pride taka+ voda, bo nečista, in vsaka pijača, ki se pije, bo v vsaki taki posodi nečista. 35Vse, na kar pade kaj njihove mrhovine, bo nečisto; peč in ognjišče je treba podreti; nečista sta in nečista bodita za vas! 36Vendar ostanejo studenci in vodnjaki, v katerih se zbira voda, čisti; kdor pa se dotakne mrhovine, bo nečist. 37Če pade kaj njihove mrhovine na kakršno koli seme, ki je namenjeno sejanju, ostane čisto. 38Če pa polijete vodo na seme in pri tem pade nanj kaj njihove mrhovine, je za vas nečisto.

39Če pogine kakšna žival, ki vam je v živež, in se kdo dotakne njene mrhovine, bo nečist do večera. 40Če kdo jé od te mrhovine, naj si opere oblačila in bo nečist do večera; in kdor prenaša to mrhovino, naj si opere oblačila in bo nečist do večera.

41Vse živalce, ki mrgolijo po zemlji, so gnusoba; ne smete jih uživati. 42Nobene od teh, ki mrgolijo po zemlji, najsi se plazijo po trebuhu ali hodijo po štirih ali več nogah, ne smete uživati, kajti gnusoba so. 43Ne ognušajte se z nobeno laznino in ne onečiščujte se z njo, da ne boste nečisti zaradi nje! 44Kajti jaz sem Gospod, vaš Bog; posvečujte se in bodite sveti, ker sem jaz svet! Ne onečiščujte se z nobeno laznino, ki mrgoli po zemlji! 45Kajti jaz sem Gospod, ki sem vas izpeljal iz egiptovske dežele, da vam bom Bog. Bodite torej sveti, ker sem jaz svet!

46To je postava o živalih in pticah in vseh živih bitjih, ki se gibljejo v vodi in ki mrgolijo po zemlji, 47da morete razlikovati med nečistim in čistim, med živalmi, ki jih smete, in živalmi, ki jih ne smete uživati.‹«

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index