Search form

3 Mojzes 18

Spoštovanje zakonske zveze

1Gospod je spregovoril Mojzesu in rekel: 2»Govôri Izraelovim sinovom in jim reci: ›Jaz sem Gospod, vaš Bog! 3Nikar ne delajte, kakor delajo v egiptovski deželi, v kateri ste prebivali, in nikar ne delajte, kakor delajo v kánaanski deželi, v katero vas vodim; nikar ne živite po njihovih zakonih! 4Po mojih odlokih delajte in moje zakone izpolnjujte in se po njih ravnajte: jaz sem Gospod, vaš Bog. 5Izpolnjujte torej moje zakone in moje odloke; človek, ki jih izvršuje, bo živel po njih; jaz sem Gospod.

6Nihče naj se ne približa nobenemu sorodniku svojega mesa,+ da bi odkril njegovo nagoto;+ jaz sem Gospod. 7Ne odkrivaj ne nagote svojega očeta ne svoje matere; tvoja mati je; ne smeš odkriti njene nagote. 8Ne odkrivaj nagote žene svojega očeta;+ to je očetova nagota! 9Ne odkrivaj nagote svoje sestre, očetove ali materine hčere, rojene v hiši ali zunaj nje! 10Ne odkrivaj nagote hčere svojega sina ali hčere svoje hčere, kajti to je tvoja lastna nagota. 11Ne odkrivaj nagote hčere žene tvojega očeta;+ rodila se je tvojemu očetu, tvoja sestra je; ne odkrivaj njene nagote! 12Ne odkrivaj nagote sestre svojega očeta; meso+ tvojega očeta je. 13Ne odkrivaj nagote sestre svoje matere, saj je meso+ tvoje matere! 14Ne odkrivaj nagote brata svojega očeta; ne bližaj se njegovi ženi; tvoja teta je! 15Ne odkrivaj nagote svoje snahe; žena tvojega sina je; ne odkrivaj njene nagote! 16Ne odkrivaj nagote žene svojega brata; to je nagota tvojega brata! 17Ne odkrivaj nagote žene in njene hčere! Hčere njenega sina ali hčere njene hčere ne smeš jemati, da bi odkrival njuno nagoto; krvni sorodnici sta;+ to bi bila sramota. 18Ne jemlji za ženo sestre svoje žene, da bi postala njena tekmica, ko bi odkrival njeno nagoto poleg še živeče!

19Ne približuj se ženi, kadar ima mesečno čiščo, da bi odkrival njeno nagoto!

20Ne smeš spolno občevati z ženo svojega rojaka; s tem bi postal nečist. 21Ne dajaj nobenega od svojih potomcev v daritev+ Molohu in ne skruni imena svojega Boga; jaz sem Gospod. 22Ne smeš ležati z moškim kakor se leži z žensko; to bi bila gnusoba. 23Z nobeno živaljo ne smeš spolno občevati; postal bi nečist! In ženska naj se ne postavlja pred žival, da bi se z njo parila; to bi bila sprevrženost.

24Ne onečiščujte se z nobeno teh reči, kajti z vsem tem se onečiščujejo narodi, ki jih bom pregnal pred vami. 25Dežela se je onečistila, zato sem jo kaznoval zaradi njene krivde in izbruhala je svoje prebivalce. 26Izpolnjujte torej moje zakone in odloke in ne počenjajte nobene od teh gnusob, ne domačin ne tujec, ki biva med vami! 27Kajti vse te gnusobe so počeli ljudje, ki so bili pred vami v deželi, in tako je dežela postala nečista. 28Tako vas dežela ne bo izbruhala, ker bi jo onečistili, kakor je izbruhala narod, ki je bil pred vami. 29Kajti kdor koli stori katero koli od teh gnusob, takšni, ki to delajo, bodo iztrebljeni iz sredine svojega ljudstva.

30Izpolnjujte torej, kar sem ukazal izpolnjevati; ne ravnajte se po gnusnih zakonih, kakor so počeli pred vami, da se ne onečistite z njimi; jaz sem Gospod, vaš Bog.‹«

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index