Search form

3 Mojzes 24

Olje za svečnik in hlebi obličja

(2 Mz 27,20–21)

1Gospod je spregovoril Mojzesu in rekel: 2»Zapovej Izraelovim sinovom, naj ti prinesejo čistega olja iz stolčenih oliv za svečnik in naj prižgejo svetilko, ki bo stalno gorela. 3Aron naj jo oskrbuje pred zagrinjalom pričevanja+ v shodnem šotoru, da bo od večera do jutra stalno gorela pred Gospodom. To naj vam bo večni zakon iz roda v rod. 4Na čistem svečniku+ naj pripravlja svetilke, da bodo stalno gorele pred Gospodom.

5Vzemi bele moke in iz nje speci dvanajst hlebov; vsak hleb naj bo iz dveh desetink.+ 6Položi jih v dveh vrstah, po šest v vrsto, na čisto mizo+ pred Gospodom. 7Na vsako vrsto potresi čistega kadila, da bo s kruhom kot spominski dar+ pri ognjeni daritvi Gospodu! 8Soboto za soboto naj jih kot večno zavezo stalno polaga pred Gospoda v imenu Izraelovih sinov. 9Pripadajo naj Aronu in njegovim sinovom; ti naj jih jedo na svetem kraju, kajti njemu po večnem zakonu pripada presveti del ognjenih daritev Gospodu

Kazen za bogokletje – povračilno pravo

10Sin izraelske žene, ki pa je bil sin Egipčana, je nekoč prišel med Izraelove sinove. Izraelkin sin in neki Izraelec sta se sporekla v taboru 11in Izraelkin sin je sramotil Ime+ in ga preklinjal. Pripeljali so ga k Mojzesu. Njegovi materi je bilo ime Šelomíta in je bila hči Dibríja iz Danovega rodu. 12Zaprli so ga, da bi iz Gospodovih ust prejeli navodilo.

13In Gospod je spregovoril Mojzesu ter rekel: 14»Pelji preklinjevalca iz tabora in vsi, ki so ga slišali, naj mu položijo roke na glavo. Nato naj ga vsa skupnost kamenja! 15Izraelovim sinovom pa spregovôri in reci:

›Kdor koli preklinja svojega Boga, si nakoplje greh 16in kdor sramoti Gospodovo ime, naj bo usmrčen. Vsa skupnost naj ga posuje s kamenjem. Naj bo tujec ali domačin: ker je sramotil Ime,+ mora umreti. 17Kdor ubije katero koli človeško bitje, naj bo usmrčen. 18Kdor ubije žival, naj jo povrne, žival za žival. 19Kdor svojemu rojaku prizadene poškodbo, naj mu storijo, kakor je storil: 20zlom za zlom, oko za oko in zob za zob; kakor je on prizadel človeka, tako naj prizadenejo njega. 21Kdor ubije žival, naj jo povrne, kdor pa ubije človeka, mora umreti. 22Isto pravo imejte za tujca kakor za domačina; kajti jaz sem Gospod, vaš Bog.‹«

23Mojzes je to povedal Izraelovim sinovom. In odpeljali so preklinjevalca iz tabora in ga posuli s kamenjem. Izraelovi sinovi so storili tako, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index