Search form

4 Mojzes 28

Daritve in prazniki

(2 Mz 29,38–46; 3 Mz 23,1–44)

1Gospod je govoril Mojzesu in rekel: 2»Zapovej Izraelovim sinovom in jim reci: ›Skrbite za to, da mi boste ob določenem času darovali moje darove, mojo jed kot ognjene daritve meni v prijeten vonj!‹ 3In reci jim: ›To je ognjena daritev, ki jo darujte Gospodu: vsak dan dve enoletni neoporečni jagnjeti kot redno žgalno daritev. 4Eno jagnje pripravi zjutraj, drugo pa proti večeru+ 5in kot jedilno daritev desetinko škafa bele moke, umešene s četrtinko vrča olja iz stolčenih oliv. 6To je redna žgalna daritev, kakršne so opravljali na Sinajski gori kot ognjeno daritev v prijeten vonj Gospodu. 7Njena pitna daritev naj bo četrtinka vrča za posamezno jagnje. – V svetišču izlij pitno daritev opojne pijače za Gospoda! 8Drugo jagnje pripravi proti večeru;+ daruj ga z njegovo jedilno in pitno daritvijo kakor zjutraj kot ognjeno daritev v prijeten vonj Gospodu!

9Sobotni dan: dve enoletni neoporečni jagnjeti in za jedilno daritev dve desetinki+ z oljem umešene bele moke in njej pripadajoča pitna daritev. 10To je sobotna žgalna daritev, za vsako soboto poleg redne žgalne daritve z njeno pitno daritvijo.

11Ob začetku mesecev darujte Gospodu žgalno daritev: dva mlada junca, enega ovna, sedem enoletnih neoporečnih jagnjet 12in tri desetinke z oljem umešene bele moke kot jedilno daritev za vsakega junca in dve desetinki z oljem umešene bele moke za ovna 13in po eno desetinko z oljem umešene bele moke kot jedilno daritev za vsako jagnje. To naj bo žgalna daritev v prijeten vonj, ognjena daritev za Gospoda. 14Pripadajoče pitne daritve naj bodo: pol vrča za vsakega junca, tretjinka vrča za ovna in četrtinka vrča vina na jagnje. To je mesečna žgalna daritev, ob vsakem mlaju, za vse mesece v letu. 15In poleg redne žgalne daritve naj bo pripravljen še kozel kot daritev za greh Gospodu in pripadajoča pitna daritev.

16V prvem mesecu, štirinajsti dan meseca, je pasha za Gospoda. 17Petnajsti dan tega meseca je praznik; sedem dni jejte nekvašeni kruh! 18Prvi dan naj bo svet shod; ne opravljajte nobenega težkega dela! 19Darujte Gospodu kot ognjeno in žgalno daritev: dva mlada junca, enega ovna in sedem enoletnih jagnjet – naj bodo neoporečni – 20in kot njihovo jedilno daritev z oljem umešeno belo moko; pripravite tri desetinke za junca, dve desetinki za ovna 21in po desetinko pripravi za vsako jagnje, za sedem jagnjet, 22in kozla daritve za greh, da se opravi sprava za vas. 23Vse to pripravite poleg jutranje žgalne daritve, ki je redna daritev! 24Enako pripravljajte sedem dni vsak dan kot jed ognjene daritve v prijeten vonj Gospodu poleg redne žgalne daritve in njene pitne daritve! 25Sedmi dan pa imejte svet shod; ne opravljajte nobenega težkega dela!

26Na dan prvin, ko Gospodu darujete novo jedilno daritev ob vašem prazniku tednov, imejte svet shod; ne opravljajte nobenega težkega dela! 27Kot žgalno daritev v prijeten vonj Gospodu darujte dva mlada junca, ovna in sedem enoletnih jagnjet! 28In kot njihovo jedilno daritev z oljem umešeno belo moko, tri desetinke za vsakega junca, dve desetinki za ovna 29in po desetinko za vsako jagnje, za sedem jagnjet, 30in kozla, da se opravi sprava za vas. 31Pripravite jih s pripadajočimi pitnimi daritvami vred poleg redne žgalne in njene jedilne daritve! – Naj bodo neoporečne.

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index